Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
10.3.2006

Saksa oli viime vuonna Venäjän tärkein kauppakumppani

Venäjän viennin arvo oli viime vuonna 245 miljardia dollaria ja tuonnin loppusumma oli 125 miljardia dollaria. Keskuspankin mukaan vienti kasvoi vuositasolla 34 prosenttia ja tuonti 28 prosenttia.

Venäjän tärkeimmät kauppakumppanit vuonna 2005 olivat Saksa. Alankomaat, Italia, Kiina ja Ukraina. Suomi pääsi tilastossa 12. sijalle. Kaikkien EU-maiden yhteenlaskettu osuus kauppavaihdosta oli 52 prosenttia.

Venäjän tullin tilastojen mukaan raakaöljyn osuus viennin kokonaisarvosta oli 33 prosenttia, öljyjalosteiden 14 prosenttia ja maakaasun 13 prosenttia. Raakaöljyn viennin arvo nousi 44 prosenttia, vaikka viennin volyymi laski kolme prosenttia. Öljyjalosteissa viennin arvo kasvoi 77 prosenttia samalla kuin vientimäärä nousi 14 prosenttia. Maakaasun viennissä arvo nousi 46 prosenttia ja volyymi neljä prosenttia.

Perusvientituotteiden koko arvon nousu perustui vientihintojen erittäin suotuisaan kehitykseen. Sekä raakaöljyn että öljyjalosteiden hinnat kallistuivat lähes puolella ja kaasunkin hinta nousi 40 prosenttia.

Merkittävämpiä tavarakaupan vientituloja Venäjä sai lisäksi raakametalleista, puutavarasta sekä koneista ja laitteista.

Tuonnin kasvu perustui suuressa määrin ulkomaisten kulutustavaroiden kysynnän vahvistumiseen. IVY-alueen ulkopuolelta tapahtuneessa tuonnissa suurimmat tavararyhmät olivat kuitenkin koneet ja laitteet, kemiantuotteet ja elintarvikkeet.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2006

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.