Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

26.2.2010

Baltian ainoan öljyjalostamon
kohtalo vaakalaudalla

Baltian toistaiseksi ainoa öljyjalostamo Orlen Lietuva, entinen Mazeikiu Nafta, on yksityistämisestään lähtien pysynyt otsikoissa. Silloin kun uudet omistajat eivät ole kiistelleet valtion kanssa ovat jalostamon raaka-aineongelmat tai onnettomuudet tarjonneet aiheita. Lisäksi jalostamo on kaiken aikaa kannattanut heikosti.

Jalostamon nykyinen omistaja puolalainen PKN Orlen on parhaillaan kypsymässä Liettuan valtion vastahankaiseen käyttäytymiseen. Orlen haluaisi ostaa Klaipedan satamassa toimivan, valtion omistaman Klaipedos Nafta -terminaaliyhtiön. Orlen Lietuva on terminaaliyhtiön ylivoimaisesti suurin asiakas, sillä se tuottaa reilusti yli puolet sen liikevaihdosta. Orlen Lietuva maksaa huomattavia summia myös valtiolliselle rautatieyhtiö LG:lle, joka kuljettaa jalostamon tuotteita laitokselta terminaaliin.

PKN Orlen on julkisesti ilmoittanut tutkivansa mahdollisuuksia siirtää öljyjalosteiden vientikuljetukset latvialaiseen satamaan.

Huhumylly pyörii

Hankala tilanne ulkomaisen omistajan ja Liettuan valtion välillä on synnyttänyt huhumyllyn, jonka mukaan puolalaiset olisivat myymässä jalostamon venäläisille ostajille
Jo helmikuun alkupäivinä Warsaw Business Journal kertoi, että Puolan valtiovarainministeriö olisi antanut valtion omistaman PKN Orlenin johdolle valtuudet neuvotella kaupasta Lukoilin ja TNK-BP:n kanssa.

Tämän jälkeen on saatu tieto, jonka mukaan Orlen Lietuvan ostamista olisi käsitelty Venäjän johdon tasolla.

Tämän tiedon PKN Orlen on kuitenkin kiireisesti kiistänyt todeten, ettei mahdollisesta kaupasta ole neuvoteltu sen enempää venäläisten kuin kenenkään muunkaan kanssa. Se mitä yhtiö pitää tavoitteenaan on vientikuljetuksia hoitavan Kleipedos Naftan ostaminen tai ainakin täyden hallintaoikeuden saaminen yrityksessä.

Tässä on kuitenkin vastassa Liettuan valtio, joka määrittelee terminaaliyhtiön kansallisesti arvokkaaksi yritykseksi.

Pari päivää sitten venäläinen uutislähde väitti kuitenkin, että Surgutneftegas tavoittelee PKN Orlenia ja olisi valmis vaihtamaan jalostamon koko osakekannan 21,2 prosentin omistukseen unkarilaisessa MOL-öljy-yhtiössä.

Mollin osakkeiden arvioitu markkina-arvo on noin 56 miljardia zlotya eli noin 14 miljardia euroa. PKN Orlen hankki vuonna 2006 enemmistöosuuden Mazeiukiu Naftasta, nykyisestä Orlen Lietuvasta, ja maksoi siitä runsaat kaksi miljardia dollaria. Mikäli venäläistieto pitää paikkansa olisi tarjous kieltämättä houkutteleva houkutteleva, mutta Liettuan kannalta poliittisesti epätoivottava.

Idänkaupan Vientipalvelut 2.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-