Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

24.2.2008

Ukrainan WTO-jäsenyys varmistui

Ukrainan jäsenyys maailmankauppajärjestö WTO:ssa varmistui 14 vuoden neuvottelujen jälkeen, kun järjestön pääsihteeri Pascal Lamy ja Ukrainan presidentti Viktor Juschenko allekirjoittivat liittymisasiakirjan helmikuun alussa Genevessä.

Prosessi jatkuu kuitenkin siten, että Ukrainan parlamentin on heinäkuun 4. päivään mennessä ratifioitava liittymissopimus kansallisella tasolla. Ratifioinnin jälkeen Ukrainan täysjäsenyys astuu voimaan 30 päivän kuluttua.

Talous elpyy ja
Ukraina kansainvälistyy

WTO-jäsenyys on Ukrainan taloudelle suuri edistysaskel. Jäsenyys elvyttää Ukrainan taloutta ja se avaa myös ovia maan laajemmalle kansainvälistymiselle.

Ukrainassa talousasiantuntijat ovat jo laatineet ensimmäisiä laskelmia WTO-jäsenyyden taloudellisista vaikutuksista. Niiden mukaan bruttokansantuotteeseen tulee 1,5-1,7 prosenttiyksikön vuotuinen bonuslisä, investoinnit lisääntyvät vuositasolla 40 prosenttia ja viennissä päästää 10-11 prosentin kasvuun. Tämän seurauksena kotimainen kulutuskysyntä lähtee yli 10 prosentin nousuun.

Ukraina ehtii vaikuttaa myös
Venäjän jäsenyysneuvotteluihin

Ukrainan ehtiminen WTO:n jäseneksi ennen Venäjää saattaa luoda paineita maiden välisissä suhteissa. Venäläisten arvioiden mukaan Ukraina tinki jäsenyysneuvotteluissa parhaasta mahdollisesta liittymissopimuksesta vain ehtiäkseen jäseneksi ennen Venäjää. Tässä taas motiivina oli päästä vaikuttamaan jäsenenä Venäjän liittymissopimuksen ehtoihin.

Ukrainan taholla kuitenkin sekä presidentti että pääministeri ovat kiirehtineet vakuuttamaan, että maa ei missään tapauksessa pyri viivyttämään Venäjän jäsenyyttä asettamalla hankalia reunaehtoja.

Idänkaupan Vientipalvelut 2.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.