Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.2.2007

Latvian huippukasvua varjostaa huippuinflaatio

Latvian talous kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 11,9 prosenttia, mikä oli kovin tulos koko EU25-alueella. Samalla kuitenkin 6,8 prosenttiin kohonnut vuosi-inflaatio nosti Latvian kärkeen myös kielteisessä merkityksessä. LIsäksi Latvian vaihtotaseen vaje nousi tähänastiseen ennätyslukemaansa.

Tämän vuoden tammikuussa inflaatio oli jo 7,1 prosenttia vaikka budjettilaskelman mukaan sen pitäisi tänä vuonna jäädä 5,9 prosenttiin. Nyt helmikuussa finanssiminiteriö korjasikin kiireisesti ennustettaan nostaen sen 6,7 prosenttiin.

Latvian hallitus vaikuttaa voimattomalta tilanteessa, jossa vaaditaan talouspoliittisia toimia talouden ylikuumentumisen estämiseksi.

Maan johtavan rahalaitoksen Hansabankan ”Baltic Outlook” -raportissa talouden tasapaino-ongelmat myönnetään, mutta pankin ekonomistien mukaan väitteet Latvian ja myös sen baltialaisten naapurimaiden Liettuan ja Viron talouksien ylikuumentumisesta ovat provokatiivisia.

Hansabankan mukaan ylikiihkeä talouskasvu hidastuu luonnostaan tänä vuonna, koska tuotannon kapasiteettirajat ovat tulossa vastaan. Latviaan on syntymässä pula ammattitaitoisesta työvoimasta ja jopa sementistä. Tämän takia talouskasvu hidastuu 8,5-9,5 prosenttiin, mikä tietysti on yhä erinomainen tulos.

Talouskatsauksen laatijat varoittavat kuitenkin myös äkkipysähdyksen vaarasta, joka uhkaa ellei työvoimapulaa huomioida ajoissa, kotimaista kysyntää hillitä ja rahapolitiikkaa tiukenneta.

Vastaava pohdiskelu on aiheellista myös Virossa, jossa vastajulkistetun tiedon mukaan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 11,5 prosenttia eli lähes Latvian verran.

Idänkaupan Vientipalvelut 2.2007. Sisältö.

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.