Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.1.2010

Anatoli Chubais:
Talouden modernisointi on aloitettava heti

Venäjän aika tuotantoelämän modernisoimiseksi on kulumassa umpeen, varoitti Rosnanon pääjohtaja Anatoli Chubais Venäjän uusia haasteita käsitelleessä konferenssissa.

Venäjän nykyinen talousjärjestelmä käynnistyi 1990-luvulla markkinatalouden sisäänajolla. Sen jälkeen on edetty lähinnä öljyn voimalla. ”Venäjä on ollut tervetullut raaka-aineiden toimittaja muille teollisuusmaille, mutta innovatiivisen Venäjän tuotannolle ei ole muuta tilausta kuin Venäjän oma tarve”, Chubais sanoi

Nyt maan pitää kiirehtiä seuraavaan vaiheeseen, talouden innovatiiviseen kehittämiseen. Pahana esteenä on Chubaisin mielestä kuitenkin se, että seuraavaan vaiheeseen siirtyminen vie 20-25 vuotta. Tämä aika on kulunut myös muissa maissa.

Chubais esitti kaksi konkreettista esimerkkiä, joista toinen koski Yhdysvaltoja ja toinen Suomea. Yhdysvalloissa uudistuminen alkoi jo 1960-luvulla, mutta vaati vielä 25 vuotta yltääkseen kypsään vaiheeseen. Suomessa taas uudistuminen alkoi vasta 1990-luvun lamavuosien vaikutuksesta ja maa on tämän jälkeen 20 vuodessa noussut maailman teknologiamaiden huippukastiin.

Chubaisin mukaan talousjärjestelmän muuttaminen on Venäjällä vaikea tehtävä, mutta moderniin tuotantotalouteen siirtyminen ei voi olla sen rankempaa kuin mitä aiempien uudistusten toteuttaminen oli.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-