Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.1.2010

Ukrainassa uskotaan talouden elpyvän nopeasti

Ukrainan talouskehitys oli viime vuonna varsin huono itäisen Euroopan maiden vertailuryhmässä. Maan bruttokansantuotteesta ei ole annettu vileä lopullista tietoa, mutta viimeisimmän virallisen arvion mukaan talous olisi taantunut peräti 15,8 prosenttia.
Ukrainan teollisuustuotannon luvat ovat sen sijaan jo valmistuneet. Niiden mukaan koko teollisuustuotannon volyymi putosi viime vuonna 21,9 prosenttia. Suurimman menetyksen kärsi prosessiteollisuus, joka tuotanto laski vuositasolla 26,6 prosenttia.

Kaivannaisteollisuus selvisi taantumasta jo paremmin, sillä sen tuotanto supistui 10,7 prosenttia. Infrastruktuuripalveluissa eli sähkön, kaasun ja veden tuotannossa ja jakelussa vähennys oli 11,1 prosenttia.

Talouden taantuma tuntui kuitenkin pahinten rakennustoiminnassa. Rakennustuotannon kokonaisarvo oli viime vuonna 37,8 miljardia grivnaa eli noin 3,3 miljardia euroa, mikä jäi 48,2 prosenttia vuoden 2008 tuloksesta.

Vuoden 2009 ulkomaankauppatilastoa ei vielä ole julkaistu, mutta tammi-marraskuun tietojen mukaan Ukrainan vienti putosi 43,3 prosenttia ja tuonti 49,9 prosenttia. Koska tuonti laski vientiä enemmän kohentui toisaalta alijäämäinen kauppatase yli 13 miljardilla dollarilla.

Ukrainan työllisyystilanne pysyi kaikesta huolimatta hyvänä. Joulukuussa työttömiä työnhakijoita oli 531 000, mikä vastasi vain 1,9 prosenttia käytettävissä olevasta työvoimasta.

Ukrainan talouden uskotaan kuitenkin elpyvän tänä vuonna. EBRD-pankin päivitetyn ennusteen perusteella bruttokansantuote voisi nousta noin kolme prosenttia paitsi tänä vuonna myös vuonna 2011.

Ukrainan talousministeriö on ennusteessaan vielä hiukan optimistisempia, sillä se odottaa 3-4 prosentin talouskasvua vuodelle 2010. Ministeriön mukaan myös teollisuustuotanto voisi kasvaa kolme prosenttia.

Ukrainan valtiotalouden kriisiin on tulossa väliaikaista helpotusta heti presidentinvaalien tuloksen selvittyä. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on tällöin valmis jatkamaan keskeytyneitä neuvottelujaan Ukrainalle myönnetyn valmiusluoton seuraavan erän maksamisesta.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-