Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.1.2010

Valko-Venäjän teollisuus kaipaa ulkomaisia investointeja

Valko-Venäjän entuudestaan vaatimattomat ulkomaiset investoinnit supistuivat viime vuonna. Ulkomailta tehdyt kiinteät investoinnit laskivat 4,3 prosenttia jääden euromääräisesti noin 150 miljoonaan. Kaikkiaan Valko-Venäjällä tehtiin kiinteitä investointeja noin 10,6 miljardin euron arvosta.

Pääministeri Sjarhej Sidorskin mukaan Valko-Venäjä tarvitsee tänä vuonna noin 1,9 miljardin verran suoria ulkomaisia investointeja, kertoo uutistoimisto BelaPAN. Investointeja tarvitaan erityisesti tehdasteollisuuteen, joka kaipaa modernia teknologiaa tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Hallituksen innovaatio-ohjelman mukaan teollisuudessa uusien tuotteiden osuus teollisuudessa pitäisi nostaa ainakin viidennekseen.

Myös valtio aikoo kasvattaa tuntuvasti tuotantoelämään tehtäviä kiinteitä investointeja. Tavoitteena on lisätä tänä vuonna panostuksia 23-25 prosenttia. Investoinnit kohdistetaan kuitenkin vain sellaisiin yrityksiin, jotka ovat jo nyt kilpailukykyisiä tai ovat nostettavissa sellaisiksi.

Kotimaisen teollisuuden vahvistamiseen liittyy myös maan vientikyvyn parantaminen. Tavoitteena on palauttaa ulkomaankaupan ylijäämä lähemmäksi tasoa, millä se oli vuosina 2006 ja 2007.

Valko-Venäjällä on periaatteessa paremmat lähtökohdat talouden elvyttämiseen kuin useimmilla muilla itäisen Euroopan mailla.

Talous plussalla
- vientikohteita riittää

Valko-Venäjän talous pysyi viime vuonna niukasti plussalla bruttokansantuotteen noustessa niukat 0,2 prosenttia. Myös maan vientitoiminnalle on valmiina laaja kosketuspinta, sillä tavaroita ja palveluita vietiin viime vuonna useimpiin maailman maihin.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-