Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

25.1.2010

Baltian maiden taloudellinen vapaus heikkeni

Latvia sijoittui Baltian maista huonoimmin tutkimuksessa, jossa selvitettiin taloudellisen toiminnan vapautta 179 maassa vuonna 2009. Latvian sijaluku tässä Heritage Foundationin ja The Wall Street Journalin jokavuotisessa vertailussa oli 50, kun maa pääsi 45. sijalle vuonna 2008 ja 38. sijalle vuonna 2007.

Viro ylsi viime vuonna 16. sijalle. Tulos oli hyvä, vaikka se oli kolme pykälää huonompi kuin vuoden 2008 vertailusta. Liettuan sijoitus oli 29. eli yhtä sijaa heikompi kuin edellisenä vuonna.

Viroa ja Liettuaan koskevissa yhteenvetoarvioissa maiden talouselämät todettiin pääosin liberaaleiksi. Latvian talouselämää luonnehdittiin raportissa kohtuullisen vapaaksi.

Baltian maat menestyivät vertailussa kuitenkin tuntuvasti paremmin kuin Venäjä. Venäjä sijaluku oli 143, joskin tulos oli kolme pykälää parempi edellisellä kerralla. Myös Kiina sijoittui Venäjää paremmin. Tosin ero oli vaatimattomat kolme sijaa.

Economic freedom index -raportti nimesi jo 16. kerran Hongkongin maailman vapaimmaksi taloudeksi. Muu kärkimaat olivat Singapore, Australia, Uusi Seelanti, Irlanti, Sveitsi, Kanada, Yhdysvallat, Tanska ja Chile. Vertailussa perää pitivät Pohjois-Korea, Zimbabwe, Kuuba, Burma ja Eritrea.

Taloudellisen vapauden kokonaisindeksi perustui kaikkiaan kymmeneen alaindeksiin. Niitä olivat muun muassa valtionohjauksen tiukkuus, omaisuuden turva, investointitoiminnan esteettömyys, rahoituksen sääntely ja työmarkkinoiden joustavuus.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-