Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

23.1.2008

Venäjällä tuloerojen kasvu vähäistä 2000-luvulla

Marraskuussa 2007 keskitulo oli Venäjällä 13 700 ruplaa (380 euroa) kuukaudessa. Palkkatulojen osuus kokomaistuloista oli hieman yli kaksi kolmasosaa. Palkan lisäksi tuloja kertyy usein mm. omasta pienimuotoisesta yrittämisestä, korkotuloista ja erilaisista sosiaalietuuksista.

Viime tammi-syyskuussa varakkain viidennes tienasi 47 % kaikista tuloista ja toiseksi varakkain viidennes 23 %. Köyhin viidennes sai vain 5 % kaikista tuloista. Noin puolella väestöstä tulot ovat vain kaksi kolmannesta keskituloista ja lähes 13 % venäläisistä elää alle 100 eurolla kuukaudessa.

Rosstatin tuoreimpien tietojen mukaan Venäjällä gini-indeksi oli 0,41 vuoden 2006 lopulla, kun se vielä Neuvostoliiton romahtaessa oli 0,29. Indeksi kertoo, miten tulot jakautuvat eri tuloluokkien kesken. Indeksi ollessa nolla, kaikki tulot jakautuvat tasan. Indeksin lähestyessä yhtä tulot keskittyvät vain varakkaimmille kotitalouksille.

Nykyisen Venäjän kaudella tuloerot kiihtyivät nopeasti 1900-luvulla ja vuonna 2000 gini-indeksi oli jo 0,40. Tästä eteenpäin se on kuitenkin kasvanut vain vähän.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2008. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.