Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

23.1.2008

Wall Street heijastui myös Venäjän pörssimarkkinoille

Käsitykset Venäjän pörssien vähäisestä haavoittuvuudesta ovat viime päivinä joutuneet kovaan testiin. Kurssit ovat yleismaailmalliseen tapaan käyttäytyneet levottomasti ja vaihtelut ovat olleet suuria jopa pörssipäivän sisällä.

Moskovan kansainvälisessä RTS-pörssissä saavutettiin pohja tiistaiaamuna, jolloin pääindeksi sukelsi 1 880 pisteeseen.

Yhdysvaltojen keskuspankin nopea päätös ohjauskoron alentamisesta korjasi kuitenkin tilanteen välittömästi ja iltapäivällä RTS-indeksi palasi hetkeksi 2 000 pisteen paremmalle puolelle laskeakseen kaupankäynnin päättyessä lukemaan 1 985.

Yhdysvaltojen korkopäätös
antoi nostetta

Idänkaupan Vientipalveluiden ilmestymispäivänä, tammikuun 23. päivänä keskiviikkona, Venäjän markkinat avautuivat noususuuntaisesti sekä RTS-pörssissä että MICEX-pörssissä.
Jo ensimmäisen tunnin aikana RTS-indeksi nousi 2,05 prosentia eli 2 008 pisteeseen. MICEX:in indeksi kohosi puolestaan 2,11 prosenttia, 1 671 pisteeseen. Yli indeksitason kipusivat avainosakkeet Norilsk Nickel ja Sberbank, jotka kääntyivät nousuun jo tiistain puolella.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Sberbank sai Yhdysvaltojen korkopäätöksen ohella nostetta myös keskuspankin varapääjohtajan lausunnosta, jonka mukaan kansainvälisillä finanssimarkkinoilla ei voi olla vakavampia vaikutuksia Venäjän pankkisektoriin.

Pankit ovat tyhjentäneet omia pörssisalkkujaan syksystä lähtien. Lisäksi pankkien yhteenlasketut osakepääomat kasvoivat viime vuonna 57 prosenttia ja pankkivarallisuus lisääntyi sekin 43 prosenttia.

Luottamus osakemarkkinoihin
ei vielä horju

Pörssiasiantuntijoilla on tällä hetkellä erilaisia käsityksiä siitä, mihin suuntaan Venäjän markkinoiden kehitys lähiaikoina lähtee.

Optimistisimman kannan mukaan toistaiseksi tapahtunut 15 prosentin kurssitason korjaus on normaalin rajoissa ja pohjan saavuttamisen jälkeen Venäjän markkinat toipuvat nopeammin kuin muissa maissa.

Venäläisten uskosta kertoo sekin, että tiistaina RBC:n televisiokanavalla esiintyneet analyytikot arvioivat RTS-indeksi päätyvän joka tapauksessa 2 600-2 700 pisteeseen kuluvan vuoden lopulla.

Kurssien volalitteettia on kuitenkin odotettavissa ainakin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, koska Yhdysvaltojen taloustilanne on edelleenkin selkiytymättä. Uutisia kaivataan niin asuntoluottomarkkinoilta kuin talouden elvytyspaketistakin.

Jos kurssitaso jatkuu edullisena se rohkaisee kuitenkin osakeostoihin Venäjällä. ja

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2008. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.