Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.1.2006

Kaasun kallistuminen haittaa Ukrainan teollisuutta

Venäjältä ostettavan maakaasun kallistuminen vaikuttaa suoraan Ukrainan teollisuuden toimintaan. RosBusinessConsultingin laskelmien mukaan sovittu 95 dollarin yksikköhinta leikkaa Ukrainan kemianteollisuudelta sen kansainvälisen kilpailukyvyn. Metallurgisessa tuotannossakin kipuraja olisi lähellä ja kulkisi RBC:n mukaan 103 dollarin kohdalla.

Ukrainassa maan johtava teräksenvalmistaja, Mittal Steelin omistama Kryvorizhstal on kuitenkin jo esitellyt oman sopeuttamissuunnitelmansa. Teräsyhtiö aikoo muuttaa tuotantoteknologiaansa siten, että kaasun tarvetta vähennetään käyttämällä rautapitoisempaa malmia ja korvaavana energialähteenä kivihiiltä.

Kryvorizhstalin mukaan kaasun osuus sen tuotantokustannuksista on nykyiselläänkin vain seitsemän prosenttia. Teräsyhtiö on toisaalta maan modernein ja muiden teräksenvalmistajien kohdalla kaasun kustannusosuus lienee 10-12 prosenttia.

Kaasun kallistumisella on joka tapauksessa suuria kerrannaisvaikutuksia Ukrainan teollisuustoiminnalle.

Erityisen haavoittuvaisten avainalojen, kemianteollisuuden ja metalliteollisuuden yhteinen osuus maan bruttokansantuotteesta on 30 prosenttia. Vientituloista niiden osuus on vieläkin suurempi eli 45 prosenttia.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2006

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.