Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
17.1.2006

EKI-tutkimuslaitos antaa hyviä ennusteita Viron taloudesta

Jäsenyys Euroopan unionissa on edesauttanut Viron talouskehitystä ennakoitua enemmän. Päättynyt vuosi oli Virolle kokonaisuutena hyvä ja myös tälle vuodelle esitetyt arviot ovat lupaavia.

Ensimmäisenä vuosiennusteen antanut tutkimuslaitos EKI odottaa Viron bruttokansantuotteen nousevan tänä vuonna kahdeksan prosenttia. Viennissä EKI ennustaa 14 prosentin kasvua. Talouselämän avainsektoreista teollisuustuotannossa ja rakennustoiminnassa päästään yhdeksän prosentin lisäykseen. Vähittäiskaupan osalta EKI:n kasvuennuste on hieman pienempi, kahdeksan prosenttia.

Kuluttajahintojen tutkimuslaitos arvioi nousevan tänä vuonna 3,8 prosenttia, mikä ylittää vielä selvästi Maastrichtin sopimuksessa rajana olevan 2,4 prosentin inflaatiotason. Äripäev-lehden haastattelemat IKI:n tutkijat ovat lähinnä huolissaan europrosessin hidastumisesta, ylikuumenneista kiinteistömarkkinoista sekä kokonaan uutena ilmiönä, uhkaavasta työvoimapulasta.

Viron talouselämän kilpailukyvyn peruspilarina on tähän asti ollut alhaiset työvoimakustannukset, mutta nyt tätä etua ollaan menettämässä. Työvoimapulan pahiten koettelemilla aloilla ja etenkin rakennusalalla palkkataso on lähtenyt kovaan nousuun.

Rakennusalalla yritysten kapasiteetin käyttöaste on EU-maiden korkeimpia ja nousee jo 95 prosenttiin. Ammattitaitoisia rakennusmiehiä on siirtynyt ulkomaille jo noin 10 000, joten ammattitaitoisia rakentajia on jo jouduttu tuomaan Ukrainasta ja Puolasta.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2006

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.