Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vientipalvelut
Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies


Venäjän asuinalueiden kunnostus tarjoaa potentiaalia energiatehokkaaseen korjaamiseen

(Compiler News - 28.3.2014) Venäjän ja muiden entisen Neuvostoliiton maiden asuinalueiden energiatehokkaasta korjaamisesta löytyy markkinapotentiaalia suomalaisyrityksille. Tätä mieltä on VTT, joka tutki mahdollisuuksia suomalaisen korjausosaamisen itävientiin. 

VTT:n selvitysten mukaan koko asuinalueen korjaaminen kerralla on kannattavampaa kuin yksittäisten rakennusten korjaaminen. Energian tuotantotarve vähenee vain, jos samalla korjataan kokonaisvaltaisesti sekä asuinrakennukset että koko asuinalueet sekä niiden energia-, vesi- ja jätehuoltoinfrastruktuuri.

Osittain esimerkkinä käytettiin Moskovaa, mutta samanlaisia asuinalueita löytyy laajalti ympäri Venäjää ja muita IVY-maita. Pelkästään Venäjän asuinkerrostaloista noin 60 prosenttia on suurten peruskorjausten tarpeessa.

Moskovalaisen esimerkkialueen kaikkien asuinrakennusten ja alueen energia- ja vesi-infrastruktuurin korjausvaihtoehtojen kustannuksia tarkasteltiin kokonaistasolla. Mukana olivat kaukolämpöputket, lämmönjakelukeskukset, vesi- ja jätevesiputket, sähkö- ja kantaverkot sekä muuntamot. Myös katulamput sisältyivät kaikkiin muihin ratkaisuihin paitsi perusvaihtoehtoon.

Edistyksellisimpiin vaihtoehtoihin sisällytettiin myös lämmöntuotantoa uusiutuvilla vaihtoehdoilla, jolloin kaukolämpöratkaisut jätettiin pois laskelmista. Aluetasolla kustannukset asukasta kohden olivat peruspaketille 3 360 euroa, parannetulle rakennuspaketille 4 090 euroa ja kehittyneelle ratkaisulle 5 200 euroa. Edistyksellisimpien vaihtoehtojen kustannukset asukasta kohden olivat yli 6 000 euroa.

VTT:ssä tehtyjen laskelmien mukaan rakennusten lämmitysenergian kulutusta voitaisiin vähentää jopa lähes 70 prosenttia. Merkittäviä energiansäästöjä saataisiin aikaan jo pienilläkin korjaustoimenpiteillä.

VTT:n selvityksen rahoitti Suomen ulkoministeriö.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998-