Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vientipalvelut
Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies


Venäjä heikensi Suomen viimevuotista kokonaisvientiä

(Compiler News - 11.3.2014) Suomen koko ulkomaankauppa supistui viime vuonna. Tullin tilastojen mukaan sekä tuonti että vienti vähenivät kaksi prosenttia. Tuonnissa ja viennissä hienoista kasvua tapahtui vain koko EU:n sekä erikseen vielä euroalueen kanssa.

EU-alueen ulkopuolisessa kaupassa laskuun vaikutti eniten Venäjän osuus. Suomen Venäjän-viennin arvo jäi 5,35 miljardiin euroon, mikä oli kuusi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2012. Myös tuonti Venäjältä supistui yhden prosentin verran. Tuonnin arvo oli 10,52 miljardia euroa, jolla summalla Venäjä pysyi edelleen Suomen ylivoimaisesti suurimpana tuontimaana 18,1 prosentin osuudella. Viennissä Venäjä jatkoi kolmanneksi tärkeimpänä markkina-alueena.

Muussa itään suuntautuvassa ulkokaupassa Kazakstan oli Suomelle yhä tärkein kumppani lähinnä tuonnista johtuen. Tammi-joulukuussa tuonnin arvo kasvoi peräti 44 prosenttia nousten 478 miljoonaan euroon. Vienti Kazakstaniin sen sijaan supistui kahdeksan prosenttia jääden 157 miljoonaan euroon.

Suomen kauppa Ukrainan kanssa oli puolestaan vientivetoista, joskin laskusuunnassa. Viennin arvo oli 349 miljoonaa euroa, mikä merkitsi 14 prosentin pudotusta edellisvuotiseen verrattuna.

Suomen kauppa EU:n itäisellä markkina-alueella kehittyi sen sijaan myönteisemmin. Vienti Viroon oli 1,74 miljardia euroa eli kaksi prosenttia parempi kuin vuonna 2012. Latviaan suomalaisyritykset veivät 503 miljoonan euron edestä, mikä ylitti edellisvuotisen neljä prosenttia. Vienti Liettuaan oli pienempi jääden 359 miljoonaan, mutta vuosikasvu oli toisaalta kymmen prosenttia.

Puola oli viime vuonna Suomelle jonkin verran pienempi kauppakumppani kuin Viro. Tuonti Puolasta kasvoi 11 prosenttia ja sen arvo oli 1,32 miljardia euroa. Vienti sitä vastoin taantui ensimmäisen kerran moneen vuoteen. Kolmen prosentin supistumisen jälkeenkin viennin arvo oli merkittävät 1,36 miljardia euroa.

Suomalaisten viejien ainoa todellinen läpimurto tapahtui Kyproksella. Saarivaltioon vietiin 164 miljoonan euron arvosta tavaraa eli hurjat 722 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Uutisarkisto: Compiler News 1998-