Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vientipalvelut
Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies


SRV ja Russia Invest käynnistävät Pietarin kauppakeskuksensa rakentamisen

(Compiler News - 17.6.2013) SRV:n kiinteistökehittämän Okhta Mall -kauppakeskuksen rakentaminen alkaa syksyllä, kun lopullinen rakennuslupa on saatu. Kohteen kehittämisestä, suunnittelusta, vuokrauksesta ja rakentamisesta vastaa SRV. Kauppakeskus on tarkoitus avata keväällä 2016.

Okhta Mall -kauppakeskuksen laajuus on noin 144 000 neliömetriä, josta vuokrattavaa tilaa on noin 75 000 neliötä. Kompleksiin rakennetaan kaksi maanalaista parkkikerrosta ja hypermarket sekä neljä maanpäällistä kerrosta.

Okhta Mall sijaitsee aivan Pietarin ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä Okhta-joen vieressä. Kohde on ensimmäinen ydinkeskustan lähellä oleva kauppakeskus, johon tulee hypermarket. Alustavia vuokrasopimuksia on allekirjoitettu jo määrä, joka vastaa yli 25 prosenttia vuokrattavasta pinta-alasta. Okhta Mallin vuokratulojen tavoitemäärä on 33 miljoonaa euroa vuodessa.

Kauppakeskuksen investoinnin kokonaisarvo on noin 250 miljoonaa euroa, josta sijoittajakumppanin Russia Investin osuus on noin 50 miljoonaa. Omistajien sijoituksen lisäksi hankkeen rahoitus hoidetaan projektiluotoin. Rahoitusta varten on allekirjoitettu 160 miljoonan euron aiesopimus venäläisen pankin kanssa. Tavoitteena on tehdä lopullinen lainasopimus kuluvan vuoden loppuun mennessä.

SRV on myynyt 55 prosentin osuuden Septem City -projektin ykkösvaiheesta eli Okhta Mall -kauppakeskuksesta Russia Investille. Kauppakeskus on Russia Investin ensimmäinen sijoituskohde. Yhtiön osakkaita ovat Ilmarinen, Sponda ja SRV kukin 27 prosentin osuudella sekä Etera 13 prosentin ja Onvest kuuden prosentin osuuksilla. Russia Invest -osuuden lisäksi SRV:lle jää kaupan jälkeen myös 45 prosentin suora omistus kauppakeskushankkeessa.

Pietarissa 20 miljardin euron vähittäiskauppamarkkina

Venäjän vähittäiskauppamarkkina on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja yksistään Pietarin alueen vähittäiskaupan arvo on noin 20 miljardia euroa, joka vastaa noin kolmea neljäsosaa koko Suomen vähittäiskaupan koosta. Suuresta markkinasta huolimatta kansainväliset standardit täyttävien kauppakeskusten osuus on edelleen vaatimaton niin Pietarin kuin Moskovan alueella.

"Pietarissa ja Moskovassa on vielä riittävästi tilaa uusille hyvin suunnitelluille kauppakeskushankkeille", SRV:n Venäjän hankekehityksestä vastaava johtaja Veli-Matti Kullas sanoo.

Okhta Mall -projekti on luonteva jatko SRV:n kauppakeskushankkeille Venäjällä. Tämän vuoden elokuussa avataan Baltic Pearl -alueella Pietarissa uusi kauppakeskus. Tässä Pearl Plaza -keskuksessa on vuokrattavaa tilaa noin 48 000 neliötä. Pearl Plaza -hankkeen omistavat puoliksi SRV ja kiinalainen Shanghai Industrial Investment Group. SRV vastaa kohteen kehittämisestä, suunnittelusta, rakentamisesta ja vuokraamisesta. Kullaksen mukaan kauppakeskuksen tilojen kysyntä on ollut hyvä ja tiloista on vuokrattu tai varattu yli 90 prosenttia.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-