Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vientipalvelut
Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies


Nordea myy Puolassa toimivat yhtiönsä PKO Bank Polskille

(Compiler News - 13.6.2013) Nordea on päättänyt myydä pankki-, henkivakuutus- ja rahoitustoimintansa Puolassa maan johtavalle pankkiyhtymälle PKO Bank Polskille.

Myyntiin tulevat Nordea Bank Polska S.A., Nordea Finance Polska S.A. ja Nordea Polska Towarzystwo Ubezpieczen na Zycie S.A. Kauppa ei vaikuta Lodzissa toimivaan Nordea Operations Centreen eikä Nordean Puolassa toimivaan eläkeyhtiöön.

Nordean Puolan yhtiöiden kokonaiskauppasumma on 694 miljoonaa euroa. Nordea arvioi kaupasta kertyvän pienen myyntivoiton, joka vaikuttanee jonkin verran tuloslaskelmaan. Lisäksi Nordean ydinvakavaraisuussuhde nousee kaupan seurauksena noin 0,5 prosenttiyksikköä.

Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2013 aikana ja sen toteutuminen edellyttää viranomaisten lupaa. Nordea Bank Polska vastaa asiakkaiden palvelemisesta, kunnes lopulliset viranomaisluvat on saatu.

"Kauppa on Nordean strategian mukainen. Luomme tulevaisuuden pankkitoimintamallia, jonka pohjana on vakaus. Se voidaan saavuttaa vain, jos oman pääoman tuotto on alan parhaiden joukossa, pääomarakenne on vahva ja heilahtelut ovat vähäisiä", Nordean konsernijohtaja Christian Clausen visioi.

Puolalaisia pankkeja koskevia hallintoon ja toimintaan liittyviä säännöksiä on tiukennettu viime vuosina. Yksi uusista vaatimuksista edellyttää, että vähintään 25 prosenttia pankin osakkeista noteerataan Varsovan pörssissä. Nordea Bank Polskan julkisen kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden määrä on nykyisin 0,8 prosenttia.

PKO Bank Polskista muodostettiin Puolan valtion kokonaan omistama osakeyhtiö vuonna 2000 ja vuonna 2004 sen omistuspohjaa laajennettiin listautumalla Varsovan pörssiin. PKO on Puolan suurin pankki, jolla on noin kolmanneksen osuus maan koko pankkisektorin varallisuudesta. Se teki historiansa ennätystuloksen vuonna 2012.

PKO-pankki on toiminut vuodesta 2004 myös Ukrainassa ja vuonna 2007 se perusti sivukonttorin Lontooseen. Lehtitietojen mukaan pankki on tällä hetkellä kiinnostunut ostamaan itäisestä Euroopasta vetäytyvien länsipankkien paikallisista omistuksia.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-