Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vientipalvelut

Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies


Venäläinen hakukonejätti Yandex sijoittaa uuden konesalinsa Mäntsälään

Venäjän johtava internetin hakukoneyhtiö Yandex rakentaa uusimman konesalinsa Mäntsälään. Kunta myy salihallia varten kahdeksan hehtaarin tonttialueen Kapulin yritysalueelta. Tonttikaupan arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa, kertoo Mäntsälän Yrityskehitys Oy.

Yandexin aiemmin rakennetut konesalit toimivat Venäjällä, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa. Yhtiö valitsi Suomen ja Mäntsälän uuden konesalinsa sijaintipaikaksi kustannusten, energiakustannusten, viileiden ilmasto-olosuhteiden ja hyvän sijainnin vuoksi.

Sijaintipaikan suhteet Yandexilla on samat valintaperusteet kuin Googlella, joka perusti pari vuotta sitten konesalin Kotkaan. Mäntsälään tuleva greenfield-hanke tulee epäilemättä Yandexille kalliimmaksi kuin Googlen sijoittuminen valmiisiin teollisuustiloihin. Yandexin mukaan yhtiö sai toisaalta hyvän tarjouksen ja tukea Mäntsälän kunnalta.

Mäntsälän konesalin rakennustyöt alkavat elokuussa ja rakennustyöt etenevät vaiheittain. Rakennustöiden jälkeen konesalin arvioidaan työllistävän noin 50 henkilöä, mikä vastaa Googlen Kotkan salin miehitystä.

Yandexin Alankomaihin rekisteröity omistaja Yandex N.V. on neljänneksi suurin hakukoneyhtiö maailmassa. Yandexin palveluilla on noin 90 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa. Yhtiön palveluksessa on yli 4 000 työntekijää ja sen liikevaihto US-dollareissa on noin 950 miljoonaa.

Yandex on listautunut New Yorkin teknologiapörssi Nasdaqiin. Yhtiö valmisteli ulkomaille listautumistaan jo vuonna 2007, mutta finanssikriisi sai sen luopumaan ajatuksesta.

Yandex on maailman neljänneksi suurin hakekoneyhtiö ja Venäjällä ehdoton ykkönen. Yandex on start-up yrityksestä noussut Venäjän ehkä johtavaksi korkean teknologian yhtiöksi. Se on vuosien varrella ohittanut Venäjän hakukonemarkkinoita aiemmin dominoineen Ramblerin ja on viime vuosina pitänyt takanaan myös Googlen paikallisen hakupalvelun.

Yandexin läpimurto tapahtui vuonna 2010, jolloin sen liikevaihto kasvoi 43 prosenttia ja nousi 410 miljoonaan dollariin. Liikevaihdon kasvusta 88 prosenttia perustui hakusanamainonnan hurjaan lisäykseen.

Samana vuonna Yandex lokalisoi palvelunsa myös Valko-Venäjälle ja Ukrainaan sekä perusti kansainvälisen englanninkielisen Yandex.com-palvelun. Tämän jälkeen yhtiö on ulottanut toimintansa myös Kazakstaniin. Yandex aikoo jatkaa laajentumista ulkomaille, mutta tähtää lähinnä itäisen Euroopan slaavinkielisille alueille.

Yandexin asema Venäjällä oli jo vuonna 2009 niin vahva, että yhtiö päätti suojata itseään erikoislaatuisella omistusjärjestelyllä. Yandex myi Venäjän johtavalle pankille, valtiolliselle Sberbankille yhden niin sanotun kultaisen osakkeen yhden euron hinnalla. Myyty osake on etuoikeutettu ja sen avulla pankki voi estää tai hyväksyä yli 25 prosentin osakeblokkien myynnin. Tällä järjestelyllä Yandex halusi varmistaa, ettei se joudu Venäjän strategisten yhtiöiden listalle tai yrityskaappauksen kohteeksi.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-