Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vientipalvelut

Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies


Kiviteollisuus vei graniittia viime vuonna lähes 50 miljoonan arvosta

(Compiler News - 22.3.2013) Suomen luonnonkiviteollisuuden viennin arvo oli viime vuonna noin 80 miljoonaa euroa, josta graniitin osuus oli 60 prosenttia. Muu kivivienti koostui pääasiassa vuolukivituotteista. Viennin osuus kiviteollisuuden kokonaisliikevaihdosta oli noin 35 prosenttia. Suomeen toisaalta myös tuotiin kivituotteita 15 miljoonan euron arvosta.

Alalle tärkeitä vientimaita olivat Italia, Saksa, Ruotsi, Ranska, Belgia, Puola sekä Venäjä, joka ennen Suomen itsenäistymistä oli tärkein kivien vientimaa. Kiina oli kuitenkin viime vuonna kiviteollisuuden tärkein kauppakumppani vienti ja tuonti yhdistettynä.

Ulkomaille vietiin erityisesti Ylämaan ruskeaa graniittia, joka Baltic Brown -nimisenä on maailmalla harvinainen ja haluttu rakennus- ja sisustuskivi. Maailman kiviteollisuuden pääraaka-aine on kuitenkin edelleen marmori.

Kiviteollisuusliiton mukaan viime vuosi oli graniitin viennin kannalta myönteinen. Graniittiblokkien vienti kasvoi vuositasolla kolme prosenttia nousten 47,5 miljoonaan euroon. Lopputuoteviennin arvo oli 32 miljoonaa euroa, mikä jäi 10 prosenttia edellisvuotisesta.

Suomen luonnonkiviteollisuuden tavoitteena on lisätä graniitin kotimaista käyttöä ja jalostaa raaka-ainetta yhä pidemmälle vientitarkoituksia varten. Kiviteollisuus on yhä pääomavaltaisempi teollisuudenala, jonka työt tehdään pääosin koneilla ja pienellä työvoimalla.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-