Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Nokian Renkaat haki kasvua Venäjältä

Nokian Renkaat pärjäsi viime vuonna kohtuullisesti haastavasta ympäristöstä huolimatta. Kun kysyntä Keski-Euroopassa putosi dramaattisesti ja pysähtyi loppuvuodesta, yhtiö siirsi päättäväisesti tuotantoaan ja myyntiponnistelujaan yhä enemmän Venäjälle. Siellä kasvu jatkui kaksinumeroisena ja uusia markkinoita voitettiin. Pohjoismaissakin kasvu oli melko hyvä.

Toimitusjohtaja Kim Granin sanoi yhtiön vuoden 2012
tilinpäätöstilaisuudessa resurssien jakamisen kannattaneen.

"Yhdessä laskeneiden tuotantokustannusten kanssa Nokian Renkaat onnistui pääsemään vuositasolla siedettävän hyvään tulokseen. Tavoitteista tosin jäätiin. Alkuvuodesta 2012 saatiin kyllä lentävä lähtö, mutta sitten vauhti hiljeni.

Nokian Renkaiden kapasiteettikyky nousi viime vuonna 18 miljoonaan henkilöautonrenkaaseen, mutta sen toteutunut tuotanto oli vain 15,7 miljoonaa rengasta.".

Kaikesta huolimatta rengasvalmistaja kirjasi kaikkien aikojen myyntiennätyksen ja tuloksen. Vahvan kassavirran ansiosta se pystyy jatkamaan kasvuinvestointejaan tulevaisuudessakin sekä maksamaan omistajilleen hyvät osingot.

Nokian Renkaat -konsernin liikevaihto kasvoi 10,7 % ja oli 1 612,4 miljoonaa euroa. Liikevoitto parani ja oli 415,0 miljoonaa ja tilikauden voitto oli 330,9 miljoonaa. Osakekohtainen tulos kasvoi ja oli 2,52 euroa. Osinkoa yhtiön hallitus ehdottaa maksettavaksi 1,45 euroa osakkeelta eli 20 senttiä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uusi Venäjän tehdas aloitti tuotannon

Gran kertoi, että henkilöautonrenkaiden myynti Venäjällä kasvoi viime vuonna kolme kertaa markkinaa nopeammin ja vahvisti siten entisestään Nokian renkaiden asemaa markkinajohtajana.

"Venäjän-tehtaamme yhteyteen rakennettu uusi tehdas otettiin käyttöön ja viime vuonna tuottavuutemme parani kuusi prosenttia ja tuotantomäärämme kasvoi 11 prosenttia hankalasta markkinatilanteesta huolimatta. Uuden tehtaan käynnistyttyä meillä on tällä hetkellä valmius vastata markkinoiden kasvuun ja lisätä tuotantoa jopa 50 prosenttia ilman suuria investointeja, vain lisäämällä tuotantolinjoja Venäjällä", Gran arvioi.

Vaisun ensimmäisen neljänneksen jälkeen Nokian Renkaat odottaa markkinoiden tarjoavan taas kasvumahdollisuuksia. Granin mukaan yhtiön tuotetarjonta on nyt parempi kuin koskaan aikaisemmin, minkä takeena ovat ylivoimaiset renkaiden testivoitot vuonna 2012, juuri lanseerattu uusi Hakkapeliitta-talvirenkaiden sukupolvi sekä huippuluokan kesärenkaat.

Ostovoimaa tärkeimmillä markkinoilla

"Tärkeimmät markkinamme Venäjällä ja Pohjois-Euroopassa näyttävät suhteellisen terveiltä ja tarjoavat meille hyvän pohjan kannattavalle liiketoiminnalle.” Gran perusteli rengasvalmistajan tulevaisuususkoa.

Vuonna 2013 henkilöautonrenkaiden jälkimarkkinakysynnän odotetaan kasvavan Euroopassa 1-2 prosenttia, Pohjoismaissa kaksi prosenttia ja Venäjällä 2-5 prosenttia. Samalla kuitenkin hinnoittelutilanne on haastava kaikissa tuoteryhmissä. Toisaalta raaka-ainekustannukset laskevat ensimmäisellä neljänneksellä 10 prosenttia ja vuositasolla neljä prosenttia vertailuajanjaksoon nähden, mikä tukee kannattavuutta.

Nokian Renkaat odottaa myyntinsä kasvavan vuonna 2013, vaikka ensimmäinen neljännes tulee olemaan heikompi. Myynnin odotetaan lisääntyvän ydinmarkkinoilla Venäjällä ja Pohjoismaissa, kun taas Keski-Euroopan myynnin odotetaan olevan edellisvuoden tasolla.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-