Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Gasumin osaomistama maakaasupörssi avattiin Liettuassa

(Compiler News - 21.1.2013) Gasumin ja Liettuan johtavan kaasuyhtiön Lietuvos Dujosin perustaman GET Baltic -kaasupörssin kaupankäynti on avattu. Yhteisen pörssin toimintatapa pohjautuu Gasumin tytäryhtiön Kaasupörssi Oy:n Suomen kaasumarkkinoille kehittämiin toimintamalleihin ja kaupankäyntijärjestelmään.

Suomessa jo vuodesta 2001 käytössä ollut Kaasupörssin internet-pohjainen kaupankäyntijärjestelmä muokattiin vastaamaan Liettuan kaasumarkkinoiden rakennetta sekä paikallisten viranomaisten asettamia määräyksiä.

Uuden kaasupörssin kaupankäynnin muotona on anonyymi jatkuva kaupankäynti fyysisistä maakaasutoimituksista yhden vuorokauden jaksoissa maksimissaan 60 päivää ennen kaasun toimitusta. Kaupankäynnin perusyksikkönä on tuhat kuutiometriä vuorokaudessa. Tarjousten hinnan asettamisessa askelväli on yksi Liettua liti per 1 000 kaasukuutiota. Kaupankävijöiden tekemät tarjoukset toteutuvat automaattisesti osto- ja myyntitoimeksiantojen hintojen kohdatessa.

Kaupankäynti on avoinna alkuvaiheessa arkipäivisin kello 10-14 välisenä aikana. Liettuan kaasupörssikaupan toiminta poikkeaa suomalaisesta lähinnä kaupankäyntijakson sekä kaasumäärän perusyksikön osalta.

Gasum ja Lietuvos Dujos perustivat viime vuoden syyskuussa GET Baltic -yhtiön maakaasun pörssimuotoisen kaupan organisointi varten Liettuassa. Gasum omistaa yhtiöstä 34 prosenttia ja Lietuvos Dujos 66 prosenttia. Kaupankäyntijärjestelmän teknisen toteutuksen on tehnyt Enoro, joka on ollut toimittamassa Kaasupörssille edistyksellisiä ratkaisuja internet-pohjaiseen kaupankäyntiin vuodesta 2001 lähtien. Enoro on aiemmin tunnettu nimellä Process Vision.

Liettuan pörssin avauduttua Gasum ja Lietuvos Dujos näkevät pidemmän aikavälin realistisena tavoitteena, että Suomi ja kaikki Baltian maat toimivat yhtenä monikansallisena kaasupörssin markkina-alueena. GET Baltic on nyt konkreettinen askel markkinoiden integroimisen suuntaa, mikä on myös Euroopan unionin tärkeä tavoite.

Seuraava askel on avata vastaavanlainen kaasupörssi Viron markkinoille vuoden 2014 alussa yhdessä AS Eesti Gaasin kanssa. Tämän tavoitteen toteuttamista varten Gasum on jo solminut Eesti Gaasin kanssa yhteistöysopimuksen. Viron naapurimaan Latvian lainsäädäntö ei vielä tue avoimia kaasumarkkinoita. Alustavia keskusteluja kaasupörssiyhteistyöstä on kuitenkin jo käyty kaasuyhtiö Latvijas Gazen kanssa.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-