Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Papula-Nevinpat HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Itäliikenteen kasvu vaatii tuntuvia laajennus- ja muutostöitä raja-asemilla

(Compiler News 21.1.2013) Rajavartiolaitos, Tulli ja Liikennevirasto ovat yhdessä valmistelleet suunnitelman itärajan kansainvälisten rajanylityspaikkojen kehittämiseksi. Suunnitelmassa määritellään rakentamisen prioriteetit ja aikataulut.

Osapuolet arvioivat, että nykyisten kansainvälisten rajanylityspaikkojen verkosto on riittävän tiheä kasvavan liikenteen tarpeisiin ja myös mahdollisessa viisumivapaustilanteessa. Rajanylityspaikkojen kehittämishankkeet pitäisi käynnistää pikaisesti, jotta ne saadaan toteutettua pääsääntöisesti ennen viisumipakon päättymistä. Kehittämistoimenpiteistä huolimatta kokonaiskapasiteetti riittäisi nykyarvion mukaan kuitenkin vain viisumivapauden alkuvaiheeseen.

Suunnitelman mukaan erityisesti Vaalimaan, Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen kehittämishankkeet ovat välttämättömiä rajatarkastusten, tullivalvonnan ja tulliselvitysten, turvallisuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi.

Myös Niiralan, Vartiuksen ja Raja-Joosepin kansainvälisiä rajanylityspaikkoja tulisi laajentaa tai kunnostaa. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa tehtävät rajatarkastukset edellyttävät lisätilojen vuokraamista ja varustamista.

Nykyisillä suunnitelluilla kehittämistoimenpiteillä saavutettaisiin Vaalimaalla ja Nuijamaalla vähintään viiden miljoonan matkustajan vuotuinen kapasiteetti. Imatralla määrä olisi neljä miljoonaa ja Niiralassa noin kaksi miljoonaa. Kokonaiskapasiteetti nousisi kaikilla rajanylityspaikoilla yhteensä 16-17 miljoonaan matkustajaan. Uuden rajatarkastusmallin käyttöönotolla on mahdollista kasvattaa itärajan rajanylityspaikkojen kokonaiskapasiteetti jopa noin 20 miljoonaan matkustajaan.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-