Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Buslink-BAS ERMS Fimera Oy

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Kasvavat matkustajamäärät rasittavat tullia itärajalla

(Compiler News - 11.1.2013) Tullin resurssit Suomen itärajan tärkeimmillä rajanylityspaikoilla ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla ovat alimitoitettuja eivätkä mahdollista kaikkien säännösten mukaisten tehtävien hoitamista.

Tullivirkailijoiden vähyys lisää asiakasruuhkia tullitiskeillä ja kuormittaa työtehtävistä huolehtivia. Tullin palvelut eivät vielä vaarannu, mutta hidastuvat. Etenkin lomakaudet ovat erityisen haastavia.

Tulli on vuosina 2008-2012 vähentänyt henkilökuntaansa noin 300 henkilötyövuodella sekä valtion tuottavuusohjelman että määrärahojen niukkuuden vuoksi. Valtioneuvoston viime maaliskuisen kehyspäätöksen mukaan Tullin täytyy kaudella 2013-2016 vähentää työvoimaa vielä yli sadalla henkilötyövuodella.

Pääjohtaja Antti Hartikaisen mukaan Tullin toiminnan olennaiset viimeaikaiset muutokset ovat passintarkastustehtävien vastuun ottaminen Nuijamaan raskaan liikenteen terminaalissa sekä pilottina käynnissä oleva tehtäväjako Rajavartiolaitoksen kanssa.

Matkustajamäärät Kaakkois-Suomen itärajalla kasvoivat viime vuonna 12 prosenttia nousten reiluun 11 miljoonaan rajanylitykseen. Imatralla rajan ylitti enemmän kuin kaksi miljoonaa matkustajaa, mikä ylitti edellisvuotisen tason 20 prosenttia.

Matkustajaliikenteen tulliselvitysten palvelutarve tullitiskeillä on kasvanut voimakkaasti. Tuonti- ja vientitullaukset, alv-palautukset ja muut tehtävät kuormittavat henkilöstöä. Tilannetta helpottaa se, että Rajavartiolaitoksen kanssa on viime joulukuun alussa aloitettu kokeilu, jossa Rajavartiolaitos tarkastaa Tullin lukuun lähtevässä liikenteessä Tax Free -kuitit ja kauppalaskut silloin kun Tax Free -palautuspiste on kiinni. Kokeilu kestää toukokuun 2013 loppuun.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-