Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

HRX Finland

vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

Gdanskin uusi stadion rakennettiin Teklan ohjelmistojen avulla

(Compiler News - 11.6.2012) Jalkapallon EM-kisojen näyttämönä oleva PGE Arena Gdansk on yksi kisojen arkkitehtoonisesti mielenkiintoisimmista kisapaikoista ja kaupungin uusi maamerkki. Monimutkainen stadionrakenne on mallinettu käyttäen Teklan BIM eli Bulding Information Modeling -ohjelmistoa.

Lähes 50 metriä korkeaan ja 40 000 katsojaa vetävään stadioniin on käytetty 82 ristikkopalkkia ja noin 6 440 tonnia terästä. Stadionin meripihkan värinen ulkokuori on kaunis ja kaartuu katoksia katsomon ylle.

Teräsrakenteiden valmistuksesta ja asennuksesta vastasi Martifer Polska. Se mallinsi Teklan ohjelmistolla kaikki väliaikaiset rakenteet ja käytti tietomallia koko asennusprosessin simulointiin. Malli käytettiin myös kriittisten nostojen aikana koordinaattivertailuun suunnitellun ja toteutetun sijainnin välillä.

"Projekti oli haastava johtuen tiukasta aikataulusta ja tarpeesta valmistaa ja asentaa monia erityyppisiä teräsrakenteita. BIM-ohjelmiston avulla kyettiin optimoimaan sekä aikatauluja että materiaalivirtoja ja ratkaisemaan asennushaasteet jo ennen työmaavaihetta", Teklan varatoimitusjohtaja Risto Räty selvittää.

PGE Arena Gdansk ei ole ensimmäinen urheiluareena, joka on mallinnettu Teklan ohjelmistoilla. Esimerkiksi Pekingin olympialaisten päänäyttämö Linnunpesä ja Lontoon Wembleyn stadionin uudistaminen ovat molemmat Teklan ratkaisuilla mallinnettuja.

Vuonna 1966 perustettu ohjelmistoyhtiö Tekla tarjoaa rakennus-, infra- ja energiatoimialojen asiakkailleen merkittäviä kilpailuetuja. Konsernilla on asiakkaita sadassa maassa, toimisto 15 maassa sekä maailmanlaajuinen kumppaniverkosto. Teklan palveluksessa on tällä hetkellä noin 500 henkilöä, joista lähes 200 toimii ulkomailla. Sen pääkonttori sijaitsee Espoossa.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-