Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

ERMS Fimera Oy

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Latvian suomalaisyritykset selvisivät talouskriisitä kohtalaisesti

(Compiler News - 18.4.2012) Suomalaisyritysten näkemysten mukaan Latvian talouskriisi on selkeyttänyt maan markkinoita. Paikallisesti toimivat suomalaisyritykset ovat pääsääntöisesti selvinneet ainakin kohtalaisesti, joskin markkinaosuutta on saatettu hieman menettää ja taloudellisia tappioitakin kärsiä.

Latvian talouskasvun odotetaan taas hidastuvan ja sen ennustetaan asettuvan tänä vuonna 1-4 prosentin haarukkaan, Cemat-tutkimuskeskus selvittää tuoreessa Latvian talousraportissa.

Vuosien 2009-2010 hiljaiselon jälkeen suomalaisyritysten investointiaktiivisuus kääntyi viime vuonna jo varovaiseen nousuun. Suomalaiset olivat varautuneet siihen, että kuluvan vuoden alkupuoliskosta voisi tulla osin vaikea, mutta juurin nyt pahimmat ajat näyttäisivät jo olevan ohi, Cematin raportissa kerrotaan.

Latvian talous kääntyi toissavuonna uudestaan kasvuun valtion laajojen säästötoimien, maan saamien hätälainojen sekä pankkitukien ansiosta. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Latvian bruttokansantuote ylsi jo eurooppalaisittain hyvään viiden prosentin kasvutahtiin lähinnä viennin vetämänä.

Kasvunäkymiä heikentävät selvityksen mukaan erityisesti useiden euromaiden talouksien vakauttamistoimet, joista voi tulla aiemmin arveltua rankempia. Latvian talouskasvun rajoitteena on myös vähäinen oma teollisuustoiminta, jota kaivattaisiin lisää etenkin korkeamman jalostusasteen tuotteita valmistavilla sektoreilla.

Latvian talouskehitystä uhkaa vakavasti myös laaja, jo pitkään jatkunut maastamuutto, joka aiheuttaa työvoimapulaa monella alalla ja vähentää samalla kotimaista kulutuskysyntää. Työvomapulasta huolimatta työttömyysaste on Latviassa silti yhä noin 14 prosenttia. Samalla kuitenkin ansiotaso on lähtenyt lievään nousuun.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-