Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

ERMS Fimera Oy

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Fingrid: Sähkön tuonti Venäjältä vaihtelee nyt markkinahinnan mukaan

(Compiler News - 12.4.2012) Venäjältä tuotavan sähkön määrä on viime aikoina vaihdellut huomattavasti päivän aikana. Fingridin mukaan ilmiö on uusi ja liittyy sähkön hinnan muutoksiin Pohjoismaiden ja Venäjän markkinoilla. Aiemmin sähköä on Venäjältä virrannut tasaisena tuontina Suomen suuntaan 1 300 megawattia tunnissa.

Nykyisin tuonti sahaa edestakaisin riippuen sähkön hinnasta rajan molemmilla puolilla. Viime syksyyn saakka sähkön myynti Venäjältä Suomeen on ollut lähes aina kannattavaa. Kuitenkin viime aikoina sähkö on ollut päiväsaikaan Venäjällä kalliimpaa kuin Suomessa ja myynti Suomeen on kannattanut lähinnä yöllä ja viikonloppuisin.

"Perusperiaatteen mukaan sähkö siirtyy aina halvemman hinnan alueelta kalliimman hinnan alueelle. Emme ole tottuneet Venäjän tuonnin vaihteluihin, mutta nyt Venäjän ja Suomen välinen sähkökauppa on muuttumassa entistä markkinaehtoisemmaksi", Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen näkee.

Ruususen mukaan sähkön hinta määrää virran suunnan ja siksi Suomen ja Venäjän on kehitettävä kaupankäyntijärjestelmiään, jotta tulevaisuudessa sähkön vastavuoroinen vienti Venäjälle on mahdollista.

Suomen ja Venäjän välisessä sähkökaupassa käynnistettiin viime vuoden elokuussa kokeilu, jossa 100 megawattia maiden välisestä siirtokapasiteetista varataan pohjoismaisen sähköpörssin käyttöön. Aiemmin sähkön tuonti Venäjältä perustui täysin kahdenväliseen kauppaan ja tuontimäärä lyötiin lukkoon etukäteen riippumatta markkinahinnasta. Uudessa menettelyssä toimitusmäärä määräytyy sähköpörssissä markkinatilanteen mukaan.

Jukka Ruusunen painottaa, että toistaiseksi menettely koskee vain mainittua 100 megawattia, kun siirtokapasiteetin kokonaismäärä on 1 300 megawattia. Fingrid uskoo kuitenkin, että pörssikaupan osuutta voidaan lisätä asteittain. Tämä vaatii eräänlaisen sillan rakentamista kahden erilaisen markkinan välille.

Suomen ja Venäjän välisen suoran sähkökaupan käynnistäminen on alkua kohti entistä markkinaehtoisempia menettelyjä EU:n ja Venäjän välisessä sähkökaupassa. Se on mallina myös EU-tason kehitystyölle, joka on käynnistetty eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden järjestön ja venäläisten osapuolten välillä. Tavoitteena on entistä laajemmat ja toimivammat Euroopan sähkömarkkinat.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-