Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Sponsa - Portagate Helsinki Papula-Nevinpat

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Venäjän WTO-jäsenyys on varmistumassa

(Compiler News - 11.11.2011) Venäjän hyväksyminen Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi on käytännössä varmistunut, ilmoittaa Suomen ulkoministeriö. WTO:n nykyiset jäsenmaat ja Venäjä pääsivät asiasta sopuun marraskuun 10. päivä Genevessä käydyissä neuvotteluissa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on tyytyväinen asiassa saavutettuun ratkaisuun.

"Jäsenyys on hyvä Suomelle, EU:lle, Venäjälle ja kansainväliselle taloudelle. Se poistaa suomalaisyritysten kohtaamia kaupan esteitä ja tekee Venäjästä nykyistä vakaamman ja ennakoitavamman kauppakumppanin".

Sopimuksen myötä Venäjä jatkaa sitoutumistaan yhteiseen kansainväliseen sääntöpohjaan EU:n kanssa. Suomi hyötyy tästä sijaintinsa ja hyvien Venäjä-kontaktiensa ansiosta erityisen paljon.

Nyt saavutettu neuvottelutulos tarkoittaa, että Venäjän jäsenyys hyväksytään virallisesti joulukuun puolivälissä pidettävässä WTO:n ministerikokouksessa. Jäsenyys tulee voimaan Venäjän ratifioitua liittymissopimuksen. Varsinainen jäsenyys toteutuu käytännössä ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Venäjän WTO-jäsenyydestä on neuvoteltu 18 vuoden ajan. Viimeksi kuluneen vuoden aikana jäsenyysneuvotteluissa on kuitenkin edistytty nopeasti. Loppuvaiheessa neuvotteluissa keskityttiin lähinnä kolmeen kysymykseen: autoteollisuuden investointikannustimiin, havupuun vientitullisitoumusten toimeenpanoon sekä Venäjän ja Georgian väliseen rajavalvontaa koskeneeseen kiistaan.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-