Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Sponsa - Portagate Helsinki Buslink-BAS Hellevig Klein Usov

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Neste Oilin alukset kulkivat onnistuneesti Murmanskista Beringinsalmeen

(Compiler News - 30.9.2011) Neste Oilin kaksi alusta liikennöi ongelmitta Koillisväylää pitkin Murmanskista Kaukoitään elo-syyskuussa. Yhtiön MT Stena Poseidon kuljetti asiakkaan lastia Etelä-Koreaan ja MT Palva Kiinaan. Arktisella reitillä on tällä purjehduskaudella kulkenut Neste Oilin alusten lisäksi vain muutamia muita aluksia merireitin koko pituudelta.

Liikennöintiä Venäjän pohjoispuolitse kulkevalla meriväylällä ovat tähän asti rajoittaneet haastavat jääolosuhteet, Käytännössä reitin käyttö on edelleen mahdollista vain kesäaikaan parin kuukauden ajan. Nytkin Neste Oilin alukset tarvitsivat avukseen venäläisen ydinmurtajan ja paikallisen jääluotsin.

"Neste Oililla on Koillisväylän valloituksessa pitkä historia, sillä vuonna 1997 Nesteen MT Uikku liikennöi reitillä ensimmäisenä länsimaisena kauppa-aluksena. Arktisen osaamisen ja nykyaikaisen aluskannan ansiosta meillä on nyt täydet valmiudet rahtiliikenteeseen Koillisväylällä". Neste Oil Shippingin ja terminaalit -yksikön johtaja Niko Ristikankare kertoo.

Stena Poseidon ja Palva tekivät noin 11 500 kilometrin matkan Murmanskista Etelä-Koreaan 13 solmun nopeudella noin 20 päivässä. Vaihtoehtoinen reitti Suezin kanavan kautta on kaksi kertaa pidempi, joten myös matka-aika olisi kaksinkertaistunut. Lyhyemmän reitin ansiosta Koillisväylän hyödyntäminen vähentää tuntuvasti myös laivojen polttoaineen kulutusta ja merikuljetusten päästöjä.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-