Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Pienyrityskeskus

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Venäjän arktisten merialueiden hankkeet avaavat
mahdollisuuksia Suomen meriteollisuudelle

Compiler News 18.6.2011) Venäjän arktisten merialueiden energiavarojen käyttöönotto avaa mahdollisuuksia myös Suomen telakkateollisuudelle. Venäjä tarvitsee paljon erikoiskalustoa, kuten jäänmurtajia, tankkereita ja öljyporauslauttoja. Pullonkaulana on Venäjän omien telakoiden tuotantokapasiteetti, joka ei riitä tyydyttämään tarpeita.

Suomalaisten innovaatiotoimijoiden FinNode-verkoston selvityksen mukaan Venäjä panostaa voimakkaasti laivanrakennukseen ja tavoitteena on hankkia jopa 1 500 uutta alusta vuoteen 2020 mennessä.

Suomalaisyhtiöt ovat saaneet jo joitakin jäänmurtajatilauksia, mutta tämä on vasta alkua. "Kaluston lisäksi Venäjä tarvitsee myös ulkomaista ammattitaitoa ja investointeja", Finpron seniorikonsultti Alexey Zak kertoo.

Suomalaisyritysten näkökulmasta kiinnostavimpia mahdollisuuksia avaavat laivanrakennus, alusten suunnittelu, komponenttien ja järjestelmien toimitukset, satamatekniikka sekä asiantuntijoiden koulutus.

Alexey Zakin mukaan suomalaisten vahvuuksina ovat erityisesti arktisten alueiden toimintaolosuhteiden erikoisosaaminen, yhteinen laivanrakennushistoria venäläisyritysten kanssa ja maantieteellinen sijainti. Suomessa rakennettiin aikoinaan sotakorvaustoimituksina yli 1 000 laivaa Neuvostoliittoon.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-