Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Erms Fimera Buslink

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Venäjän Glonass-paikannusjärjestelmä avaa suomalaisyrityksille innovaatioalan bisnesmahdollisuuksia

(Compiler News - 18.3.2011) Venäläisen Glonass-satelliittipaikannusjärjestelmän avaaminen kaupalliseen käyttöön tuo FinNoden tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisyrityksille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Alun perin Neuvostoliiton sotilaskäyttöön kehitetyn Glonass-paikannusjärjestelmän tuottamaa tietoa on avattu asteittain vapaaseen kaupalliseen käyttöön vuonna 2007 annetulla asetuksella.

Vastaavanlaisia GPS-laitteita on asennettuna Yhdysvalloissa jo viisi miljoonaa ja Euroopassa 3,5 miljoonaa. Tämän perusteella Venäjällä on odotettavissa suuret markkinat, koska laitteita on paikallisesti käytössä vasta 50 000-100 000 kappaletta.

Finpron mukaan on oikea hetki pyrkiä mukaan Venäjän Glonass-markkinoille, jotka vasta hakevat muotoaan. Menossa on kaksi suurempaa Glonass-paikannustietoa hyödyntävää projektia, jotka ovat alkuvaiheessaan.

" Suomalaisyritysten näkökulmasta liikenneturvallisuuden kehittämisprojekti Era-Glonass on erityisen kiinnostava mahdollisuus", Finpron seniorikonsultti Vladimir Skorlygin kertoo.

Eurooppalaisen eCall-järjestelmän tavoin Era-Glonassin tavoitteena on asentaa kaikkiin tiellä liikkuviin kulkuneuvoihin järjestelmä, joka lähettää onnettomuustilanteessa hätäsignaalin hätäkeskukseen. Liikennejärjestelmän kehittämisen haasteena on Venäjän valtava pinta-ala, harva asutus ja epäyhtenäinen tieverkko.

Glonass-järjestelmälle on annettu korkea prioriteetti Venäjällä ja sitä on tarkoitus käyttää laajasti yritystoiminnan tukena. Venäjän federaatio rahoittaa valtiollisia ohjelmia järjestelmän ja siihen liittyvän liiketoiminnan kehittämiseksi. Näihin ohjelmiin on myös suomalaisten yritysten mahdollista osallistua.

Valtio tukee Glonass-paikannustiedon käyttöönottoa erilaisin tukijärjestelmin ja ohjauskeinoin. Lähivuosina esimerkiksi kaikilta Venäjällä valmistettavilta autoilta vaaditaan Glonass-valmius. Ohjaus kohdistuu myös ulkomaisiin tuotteisiin, sillä maahan tuotavat GPS-vastaanottimet vapautetaan tullimaksusta, mikäli ne ovat Glonass-yhteensopivia.

Vladimir Skorlyginin mukaan venäläisyritykset etsivät ulkomaisia kumppaneita, joilla on vahvaa it-osaamista. Suomalaisyrityksille parhaita mahdollisuuksia Glonass-ympäristössä löytyy matkapuhelinten paikannussovelluksissa. Konkreettisia mahdollisuuksia on erityisesti valmistus- ja palvelupuolen yhteistyössä.

`GLONASS-satelliittipaikannusjärjestelmän liiketoimintamahdollisuudet Venäjällä´-raportti julmistettiin FinNoden, Finpron ja Tekesin järjestämässä seminaarissa. FinNode on globaalisti toimiva suomalaista kilpailukykyä edistävä innovaatioverkosto. Organisaatio edustaa suomalaista osaamista kansainvälisissä innovaatiokeskuksissa Yhdysvalloissa, Venäjällä, Kiinassa, Japanissa ja Intiassa.

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-