Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

HKKK/Pienyrityskeskus Konsu Accountor Group

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Outotec jatkaa öljyliusketeknologian toimituksia Eesti Energialle

(Compiler News - 18.2.2011) Outotec on sopinut Eesti Energian kanssa uuden öljyliuskeen esikäsittelylaitoksen suunnittelusta ja toimittamisesta Narvaan. Sopimuksen arvo on yli 20 miljoonaa euroa. Valtion omistama Eesti Energia on maailman johtava öljyliusketta energiaksi jalostava yhtiö.

Outotec rakentaa parhaillaan Eesti Energialle yhteishankkeena kehitettyyn Enefit-teknologiaan perustuvaa liuskeöljyn tuotantolaitosta Narvaan.Valmistuttuaan huhtikuussa 2012 uusi laitos tuottaa öljyliuskeesta tehokkaasti liuskeöljyä ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Tämä toimitussopimus tehtiin vuonna 2009 ja sen arvo on 110 miljoonaa euroa.

Uuden esikäsittelylaitoksen toimituksessa Outotec vastaa suunnittelusta, kaksivaiheisen murskausmenetelmän toimittamisesta sekä kaivoksesta louhitun öljyliuskeen kuljetuksesta ja jakelusta, laitoksen rakentamisesta sekä käyttöönotosta.

Valmistuttuaan öljyliuskeen esikäsittelylaitos kykenee tuottamaan vuosittain yli 4,5 miljoonaa tonnia öljyliuskemursketta eli palavakiveä polttoaineeksi kahdelle tuotantolaitokselle sekä rakenteilla olevalle Enefit280-laitokselle. Esikäsittelylaitoksen kapasiteettia pystytään kasvattamaan myös useampien Enefit280-laitosten sekä voimalaitosten tarpeiden mukaisesti.

Eesti Energialta saatu tilaus on osoitus Outotecin metallien ja mineraalien jalostusteknologioiden soveltuvuudesta uusille aloille, kuten öljyliuskeen käsittelyyn.

"Outotecin asiantuntemus parantaa tuntuvasti perinteisen kiintoaineen lämmönsiirtoteknologian tehokkuutta ja käytettävyyttä pienentäen myös sen ympäristövaikutuksia. Uskomme, että vastaavia kestäviä ratkaisuja voidaan tarjota myös muille liuskeöljyn tuotantolaitoksille", Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen arvioi.

Öljyliuskeesta myös
nestemäistä polttoainetta

Virossa on työstetty öljyliusketta eli palavakiveä energiatuotantoon yli sata vuotta. Nyt tälle energiaraaka-aineelle nähdään myös uutta potentiaalia. Palavakivestä voidaan sähköntuotannon ohella valmistaa myös nestemäistä polttoainetta, öljyä ja öljyn sivutuotteena myös synteettistä kaasua. Eesti Energia suunnitteleekin tuottavansa vuoteen 2016 mennessä 35 000 tynnyriä jalostukseen kelpaavaa palavakiven öljyä päivässä.

Eesti Energia jatkaa tuotantoprosessien modernisointia, jotta sivutuotteena muodostuvaa kivimurskaa tai -tuhkaa saadaan rakennusteollisuuden käyttöön. Kehitystyötä tehdään yhdessä strategisen partnerin Outotecin kanssa.

Patentoidusta teknologiasta toivotaan myyntivalttia muihin maihin, joissa on palavakiven esiintymiä. Ulkomailla Eesti Energia on jo kehittänyt toimintaansa erityisesti Jordaniassa, jonne aiotaan perustaa palavakiven öljyntuotantolaitos ja sähkövoimala.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-