Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Markinvest Konsu Accountor Group Avenir

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Jartekille iso sahalaitostilaus Siperiaan

(Compiler News - 26.1.2011) Puunjalostusyritys Kraslesinvest on tilannut Jartek Oy:ltä kaikki sahatavaran lajittelu-, paketointi- ja kuivaamolaitteet uuteen sahalaitokseensa. Laitos sijaitsee Siperiassa pienen Boguchanin kaupungin läheisyydessä noin 500 kilometriä Krasnojarskista koilliseen.

Jartekin kaupan arvo on yli 20 miljoonaa euroa. Toimitukset alkavat ensi kesänä ja laitoksen käyttöönotto tapahtuu keväällä 2012. Projekti työllistää Jartekin henkilöstön lisäksi runsaasti alihankkijoita.

Sahalaitoksesta tulee teknisesti yksi maailman kehittyneimmistä. Lajittelu- ja kuivausprosessissa yhdistyvät Jartekin vuosikymmenien kokemus. Lajittelu ja kuivus on automatisoitu pidemmälle kuin missään muussa laitoksessa. Kaikki manuaaliset työpisteet sekä trukkikäsittely on poistettu, joten käyttäjien tehtäväksi jää prosessin valvonta.

Sahan tuotanto on ensimmäisessä vaiheessa noin 400 000 kuutiota valmista sahatavaraa vuodessa. Kraslesinvestin suunnitelmien mukaan samalle neljän neliökilometrin tontille rakennetaan lähivuosina noin kahdeksan miljoonaa puukuutiota käyttävä puunjalostusintegraatti. Laitoksen valmistuttua sen tuotteina ovat noin miljoona tonnia sellua, noin 800 000 kuutiota sahatavaraa ja rakennusteollisuuden tarvitsemia jatkojalosteita.

Lisäksi Kraslesinvest suunnittelee rakentavansa omista tuotteistaan laitoksen läheisyyteen henkilöstönsä käyttöön kokonaisen puutalokaupungin 5 000 asukkkaalle.Tontilla on jo käynnissä maansiirtotyöt. Infrastukruuti on pääosin valmiina käsittäen sähköliittymän, rauta- ja maantieyhteyden ja Angara-joen sillan.

Tilaus on jatkoa Jartekin aikaisemmin Siperiaan ja Venäjän kaukoitään toimittamille laitoksille. Jartek on toimittanut vuosina 2007-2010 yhteensä noin 55 miljoonan euron arvosta sahalaitteita eri puolille Venäjää. Yksi jo toimitetuista laitoksista sijaitsee Ust-Kutissa Irkutskin alueella. jonne on suunnitteilla myös sellutehdas.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-