Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Buslink-BAS Konsu Accountor Group ERMS Fimera Oy

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Suomen vienti tavoitti EU-maiden kasvuvauhdin

(Compiler News - 31.12.2010) Suomen viennin arvo nousi lokakuussa uusimman tullitilaston mukaan lähes 5,9 miljardiin euroon eli 16 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Tuonti lisääntyi viidenneksen ja kohosi vajaaseen 4,6 miljardiin euroon. Suomen ulkomaankaupan kasvutahti oli lokakuussa hieman nopeampi kuin koko EU:ssa keskimäärin.

Koko tammi-lokakuun jaksolla Suomen vienti kasvoi 14 prosenttia ja tuonti 16 prosenttia. EU-maiden vienti kasvoi samaan aikaan keskimäärin 17 prosenttia ja tuonti 18 prosenttia.

Vientimme vahvimpia kasvualoja lokakuussa olivat metallit ja kemian perusteollisuuden tuotteet sekä paperiteollisuuskoneet. Risteilyaluksen vienti ei vaikuttanut viennin vuosikasvuun, sillä vuoden 2009 lokakuussa vientiin toimitettiin saman hintainen risteilijä. Sähköteknisen teollisuuden vienti kääntyi loivaan nousuun ensi kerran vuoden 2008 lokakuun jälkeen. Tuonti puolestaan kasvoi muun muassa raakaöljyn, öljytuotteiden ja metallien vaikutuksesta.

Lokakuussa Ruotsi, Venäjä ja Kiina kasvattivat edellisten kuukausien tavoin osuuttaan Suomen viennistä.

Suomen vienti itäisille markkina-alueille toipui kesän jälkeen sen verran, että kaikissa kohdemaissa päästiin viennin lisäykseen kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana.

Vienti Venäjälle nousi tammi-lokakuussa 3,8 miljardiin euroon, joka ylitti vuoden 2009 tason jo 15 prosenttia. Muualla IVY-alueella vientitulos vaihteli suuresti, sillä esimerkiksi toimitukset Ukrainaan kasvoivat vuositasolla yhdeksän prosenttia, mutta supistuivat 32 prosenttia Kazakstanin tapauksessa.

EU:n itämarkkinoilla Suomen vienti kasvoi poikkeuksetta. Ryhmän suurin kohdemaa oli edelleen Puola, jonne vietiin tammi-lokakuussa tavaroita 1,1 miljardin euron arvosta. Vienti Viroon oli sekin huomattava, sillä viennin arvo kasvoi 24 prosenttia ja nousi 898 miljoonaan euroon.

Suomen vienti Latviaan ja Liettuaan oli edelleen vaatimaton, mutta kuitenkin noususuunnassa. Latvian tapauksessa vientitulos parani jopa 48 prosenttia ja Liettuankin kohdalla päästiin yhdeksän prosentin lisäykseen.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-