Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Visma - financial administration ERMS Fimera Oy

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Tulliliitosta yhteiseen talousalueeseen eteneminen luo aikataulupaineita Venäjälle, Valko-Venäjälle ja Kazakstanille

(Compiler News - 16.12.2010) Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin välisen tulliliiton uudistukset jatkuvat ja seuraavana askeleena on yhteisen talousalueen perustaminen jo vuoden 2012 alussa. Yhdenmukaisiin kauppasääntöihin jää tuolloinkin lukuisia poikkeuksia, jotka on tarkoitus poistaa vuoteen 2017 mennessä.

EK:n kauppapoliittisen asiantuntijan Timo Laukkasen mukaan käynnissä olevat muutokset ovat haasteellisia tulliliiton sääntöjen tiukkojen toimeenpanoaikataulujen ja siirtymäaikataulujen vuoksi.

Tulliliiton jo aiheuttamista vaikutuksista merkittävin on yhtenäisen tullitariffin käyttöönotto. Se sementoi Venäjän talouskriisin torjumiseksi väliaikaisesti korottamat tuontitullit ja laajensi niiden soveltamisen myös Valko-Venäjälle ja Kazakstaniin. Tullausasiakirjojen uudistuksessa on jo jouduttu tarkistamaan uusien asiakirjavaatimusten käyttöönottoaikatauluja maiden välisen ulkomaankaupan sujuvuuden turvaamiseksi.

Oman lisähaasteen siirtymiselle tulliliitosta yhteiseen talousalueeseen tuo jäsenmaiden eri tahtiin tapahtuva eteneminen kohti WTO-jäsenyyttä.

Myös EU:n komissio on julkaissut tilannekatsauksen Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliiton vaikutuksista ulkomaankauppaan.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-