Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Visma - financial administration ERMS Fimera Oy

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

STX Finland ja venäläinen USC perustavat arktisen merenkulun telakkayrityksen

(Compiler News - 10.12.2010) STX Finland Oy ja venäläinen United Shipbuilding Corporation USC ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka erikoisalana on arktinen laivanrakennusteknologia. Uuden Arctech Helsinki Shipyardin omistavat perustajayhtiöt tasaosuuksin. Samalla Arctech ostaa STX Finlandilta sen Helsingin telakan.

Sopimus yhteisyrityksen perustamisesta allekirjoitettiin pääministeri Vladimir Putinin ja pääministeri Mari Kiviniemen tapaamisessa Pietarissa.

Arctech Helsinki Shipyard keskittyy arktiseen meriteknologiaan ja laivanrakennukseen sekä yhdistää Venäjän ja Suomen meriteollisuusklusterit. Yrityksen painopisteenä on arktisten erikoisalusten, kuten jäänmurtajien ja muiden jääkulkukelpoisten laivojen rakentaminen.

Yhteisyrityksellä on myös optio ostaa 20,4 prosenttia Aker Arctic Technology Oy:n osakkeista STX Finlandilta. Option käyttämisen jälkeen STX Finland jatkaa edelleen Aker Arcticin pääomistajana. Aker Arctic on maailman johtava suunnittelutoimisto arktisen teknologian tutkimuksessa, kehitystyössä ja hyödyntämisessä.

Arctech Helsinki Shipyard on maailman kahden suurimman laivarakennusyrityksen, eteläkorealaisen STX Business Groupin ja venäläisen USC:n omistama yritys. Valtiollisella UBC:llä on 42 telakkaa Venäjällä ja se keskittyy maan siviili- ja sotilaspuolen laivanrakennuksen kehittämiseen. STX Finland kuuluu STX Europe -konserniin, joka operoi 15 telakkaa Suomessa, Ranskassa, Norjassa, Romaniassa, Brasiliassa ja Vietnamissa.

"Sopimus on tärkeä osoitus venäläis-suomalaisen yhteistyön mahdollisuuksista arktisen meriteollisuuden alalla. Suomalaiset telakat ovat toimittaneet jo yli 1 500 alusta Venäjälle ja lisäksi Suomessa on rakennettu 50 prosenttia kaikista maailman jäänmurtajista sekä merkittävä osa Venäjällä toimivista jäänmurtajista", STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Heikinheimo painottaa.


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-