Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

HKKK/Pienyrityskeskus

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Idän maantietransitossa selviää nousua

(Compiler News - 31.8.2010) Tullin mukaan kuluvan vuoden toisella neljänneksellä Suomen kautta itään kulkeneen transitotavaran määrä kasvoi vuositasolla 33 prosenttia ja nousi 540000 tonniin. Huhtikuussa vietiin poikkeuksellisen paljon transitotavaraa, mikä johtui maaliskuun alkupuolelle osuneesta satamalakosta.

Eniten tavaramäärää kasvattivat koneiden ja laitteiden sekä henkilöautojen lisääntyneet kauttakulkukuljetukset. Toisella vuosineljänneksellä Suomen kautta kuljetettu tavaramäärä oli kuitenkin volyymiltaan vain vähän yli puolet vuoden 2008 vastaavan ajanjakson kuljetuksista.

Suomen kautta kuljetettiin Venäjälle huhti-kesäkuussa yli 57 000 henkilöautoa, mikä oli lähes neljänneksen verran edellisvuotista enemmän. Koneiden ja laitteiden tuoteryhmän vienti oli suuruudeltaan miltei 100 000 tonnia eli 58 prosenttia enennän kuin vuotta aiemmin.

Transitoliikenteessä itään kuljetettujen tavaroiden arvioitu kokonaisarvo nousi 35 prosenttia verrattuna viime vuoden huhti-kesäkuuhun. Summaa nostivat eniten koneiden ja laitteiden sekä henkilöautojen lisääntyneet kuljetukset. Koneiden ja laitteiden transitoviennin arvo oli 1,3 miljardia euroa ja henkilöautojen viennin arvo 600 miljoonaa euroa. Yhteensä nämä kaksi tuoteryhmää kasvattivat transiton arvoa lähes 600 miljoonalla eurolla.

Tekstiilien, vaatteiden ja jalkineiden transitoviennin arvo kasvoi sekin 31 prosenttia ja oli 450 miljoonaa euroa. Elintarvikkeiden viennin arvo oli 101 miljoonaa euroa, jossa oli lisäystä viitisen prosenttia. Kemianteollisuuden tuotteden kauttakulkuviennin arvo sen sijaan laski seitsemän prosenttia, mikä johtui lääkekemikaalien kuljetusten vähentymisestä.

MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-