Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Hellevig Klein Usov

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Presidentti Medvedev noteerasi EU:n ja Venäjän innovaatiofoorumin Lappeenrannassa

(Compiler News - 27.5.2010) Lappeenrannassa pidettävän EU-Venäjä-innovaatiofoorumin toisen päivän pääteemana oli innovointia ja modernisointia koskeva yhteistyö.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev toivoi foorumiin lähettämissään tervehdyksessä, että tilaisuuden tuloksena syntyvät esitykset antavat suuntaviivat EU-Russia Innovation Corridor -yhteistyölle sekä luovat pohjaa Venäjän federaation innovaatio- ja teknologia-alan erityisohjelmalle, joka kattaa vuodet 2013-2020.

Euroopan komission innovaatio-osaston apulaisjohtaja Katja Reppel käsitteli puolestaan EU:n ja Venäjän innovaatioyhteistyön liittymistä Europe 2020 -kasvustrategiaan. Reppelin mukaan yhteistyötä voidaan syventää, koska osapuolilla on yhteisiä etuja esimerkiksi energiaan ja terveysalaan liittyvissä asioissa.

Johtaja Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriön innovaatio-osastolta korosti, että innovaatiot ovat työväline, eivät tavoite.

Peltosen mukaan innovaatioille ei ole olemassa rajoja, vaan ihmiset, raha ja innovaatiot kulkevat vapaasti maailmalla. Vaikka kansalliset innovaatiot ovat tärkeitä, ei niillä ole merkitystä jos ne eivät kansainvälisty. Pietari on Suomen tärkeä innovaatiokumppani, koska olemme Suomessa melko kaukana innovaatioihin liittyvistä globaaleista painopisteistä.

Peltonen kertoi, että EU:lla on ollut parisataa rahoittamaansa projektia, joissa Venäjä on ollut mukana. Venäjä onkin ollut menestyksekkäin ulkopuolinen partneri EU:n tutkimus- ja kehitysohjelmissa.

Apulaisjohtaja Vasili Popik Venäjän presidentin hallintovirastosta kertoi, miten Venäjän hallitus näkee innovaatioyhteistyön EU:n kanssa.

"EU:n, Suomen ja Venäjän välillä on yhteistyöpotentiaalia. Naapuruus ei ole vain maantieteellinen käsite, vaan tarjoaa suuria mahdollisuuksia etenkin Venäjän ja Pohjoisen ulottuvuuden välillä", Popik totesi.

Popikin mukaan Venäjä on maailmanlaajuisesta kriisistä huolimatta pystynyt säilyttämään makrotaloutensa vakaana. Tämä on mahdollistanut myös panostamisen eritysalueisiin ja teknologiapuistoihin.

MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-