Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Re&Solution Papula-Nevinpat Pienyrityskeskus

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Jälleenviennillä noin kolmanneksen osuus Venäjän-kaupassa

(Compiler News - 10.2.2010) Suomen Venäjän-kaupassa tavaroiden jälleenviennin osuus pysytteli vuonna 2008 samalla tasolla kuin parina edellisenä vuonna, ilmenee tullihallituksen tilastoyksikön vuosittaisesta erillisselvityksestä. Selvitys tehdään jotta saataisiin kuva viennin tilastoinnin rakenteellisesta vääristymästä.

Vuonna 2008 Venäjälle suuntautuneen viennin arvo oli hieman yli 7,6 miljardia euroa. Tästä viennistä noin 30 prosenttia oli muualla kuin Suomessa tuotettujen tavaroiden jälleenvientiä.

Autojen merkitys jälleenviennissä kasvoi entisestään. Kun Suomeen tuotujen ja täältä edelleen Venäjälle vietyjen henkilöautojen arvo vuonna 2007 oli 794 miljoonaa euroa, oli vastaavan viennin arvo 1,3 miljardia euroa vuonna 2008. Myös pakettiautojen vienti lisääntyi ja sen arvo kohosi 39 miljoonasta eurosta 90 miljoonaan euroon. Suuri merkitys oli myös viihde-elektroniikalla, jonka jälleenviennin arvo nousi 180 miljoonan euron paikkeille vuonna 2008.

Monissa tavararyhmissä oli aiempien vuosien tavoin tulkinnanvaraisuutta lähtömaan suhteen. Osa niiden viennistä saattoi olla kotimaista tuotantoa ja osa taas muualla valmistettua. Tällaisia ongelmallisia ryhmiä olivat muun muassa matkapuhelimet, kodinkoneet ja tietokonelaitteet. Näiden määritelmällisesti ongelmallisten vientituotteiden vuoksi jälleenviennin tarkkaa osuutta ei voida edelleenkään selvittää.

MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-