Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

VR Cargo Hellevig Klein Usov

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Suomen Venäjän vienti putoaa yhä

(Compiler News - 3.10.2009) Vienti Venäjälle jäi heinäkuussa puoleen viimevuotisesta. Vienti kahteen muuhun tärkeimpään kohdemaahan, Saksaan ja Ruotsiin supistui runsaan kolmanneksen. Sen sijaan vienti Alankomaihin ja Kiinaan laski vain kymmenyksen.

Suomen vienti ja tuonti olivat alkuvuonna yli kolmanneksen alhaisemmalla tasolla kuin vuosi sitten. Ulkomaankauppa supistui edelleen heinäkuussa ja pudotus oli suurempi kuin koko EU-alueella keskimäärin.

Tuonti Venäjältä väheni vain kolmanneksen ja Venäjä oli selvästi suurin tuontimaamme. Tuonti Saksasta ja Ruotsista laski yli kolmanneksen. Tuonti Norjasta, Australiasta ja Kazakstanista jäi viidesosaan viimevuotisesta. Tuonnin romahtamiseen viimeksi mainituista maista vaikutti lähinnä öljyn, öljytuotteiden ja malmirikasteiden heikentynyt tuontikysyntä.

Tullihallituksen ulkomaankauppatilaston mukaan viennin arvo oli heinäkuussa vajaat 3,5 miljardia euroa eli 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tuonti supistui puolestaan 39 prosenttia ja oli arvoltaan runsaat 3,3 miljardia euroa.

Suomen kauppatase oli heinäkuussa 146 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Koko tammi-heinäkuun jaksolla ylijäämää kertyi runsas miljardi euroa eli selvästi vähemmän kuin vuosi sitten, jolloin ylijäämä oli vajaat 2,3 miljardia euroa.


MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-