Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

VR Cargo Fintra. Fintra. Kansainvälisen liiketoiminnan valmennusta.

Compiler eNews
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Fingrid valmistelee Suomen ja Viron välistä sähkökaapelihanketta

(Compiler News - 21.8.2009) Suomen ja Viron välille on suunnitteilla 300 miljoonaa euroa maksava sähkökaapeli. Noin 140 kilometriä pitkän tasasähkötekniikkaan perustuvan kaapelin on tarkoitus valmistua nopeutetulla aikataululla vuonna 2014 tai jopa vuoden 2013 lopussa.

Fingrid on käynnistänyt investointihankkeen suunnittelun yhdessä Viron kantaverkkoyhtiö Eleringin kanssa. Mikäli Viron sähkömarkkinoiden avaaminen etenee ja Euroopan unioni myöntää hankkeelle investointitukea, kaapeli valmistuu lähes ennätysajassa. Hankkeen toteutuminen vaatii kuitenkin vielä kantavia päätöksiä Baltian maissa.

"Kaapelihanke on lähtenyt hyvin liikkeelle ja EU:lle lähti 100 miljoonan euron tukianomus heinäkuussa", Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoo.

Ruususen mukaan ympäristövaikutusten selvittäminen sekä maalla että merellä on hyvässä vauhdissa ja muun muassa merenpohjatutkimukset ovat jo valmistumassa.

Suomen ja Viron välille suunniteltu 650 megawatin EstLink2-sähkökaapelihanke on erittäin tärkeä infrastruktuurihanke Itämeren alueen sähkömarkkinoiden kehittämisessä. Rakentamisen edellytyksenä on Viron ja Baltian maiden sähkömarkkinoiden toimiminen EU:n markkinasääntöjen mukaisesti.

Kysymysmerkkinä on kuitenkin edelleen markkinoiden avautuminen. Baltian maiden pääministerit ovat kyllä antaneet asialle poliittisen siunauksen. Viron hallitus on on tehnyt jo lakiesityksen maan tukkumarkkinoiden avaamisesta ja Viron parlamentti päättänee asiasta syksyllä. Käytännössä markkinoiden avautumisen voivat estää nykyisen EstLink1-kaapelin säännöt.

"Mikäli EstLink1-yhteyden kapasiteettia ei anneta pohjoismaisen sähköpörssin käyttöön, sähköpörssi ei pysty laajentamaan toimintaansa Baltiaan. Pallo tässä asiassa on EstLink1:n nykyisillä omistajilla", Ruusunen kommentoi.

Eurooppalaisen energiapolitiikan tavoitteena on ilmastonmuutoksen torjuminen, kilpailukykyisten energiahintojen takaaminen ja energiaturvallisuus. EstLink2 on keino vauhdittaa Baltian maiden sähkömarkkinoita ja yhdistää ne pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin.

Baltian maiden, Puolan, Ruotsin ja Suomen yhteisten verkkoselvitysten mukaan kiireellisintä on vahvistaa siirtoyhteyksiä Suomesta Viroon. Mutta lisäksi Baltian maihin tarvitaan yhteyksiä Puolasta ja Ruotsista. Itämeren alueen sähköverkkojen kehittäminen lisää sähkön toimitusten vaihtoehtoja ja markkinoiden toimivuutta.


MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-