Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

HKKK/Pienyrityskeskus

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

EU tähtää itäisellä kumppanuudella vapaakauppajärjestelyihin

(Compiler News - 7.5.2009) EU aikoo käynnistää Prahan huippukokouksessa itäisen kumppanuuden kuuden maan kanssa. Kumppanuuden tavoitteena on suhteiden syventäminen, lainsäädäntöjen lähentyminen ja taloudellinen yhdentyminen.

EU päätti maaliskuussa Eurooppa-neuvostossa käynnistää itäisen kumppanuuden ohjelman Armenian, Azerbaidzhanin, Georgian, Moldovan, Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa. Nyt hanke on edennyt niin pitkälle, että unionin jäsenmaiden ja itäisten kumppanimaiden edustajat kokoontuvat Prahaan. Tarkoituksena on hyväksyä yhteinen julkilausuma, jolla maat sitoutuvat kumppanuuden toteuttamiseen ja yhteistyön tiivistämiseen. Maiden edustustaso vaihtelee presidentistä ulkoministeriin.

Kokouksesta eduskunnan suurta valiokuntaa informoinut pääministeri Matti Vanhanen kertoi, että esille nousevat erityisesti rahoituskysymykset ja viisumiasiat. Hän painotti, että viisumihelpotuksia käsitellään maakohtaisesti ja niissä vaaditaan vastavuoroisuutta.

Vanhasen mukaan on myös tärkeää parantaa energiaturvallisuutta ja edistää kaupan vapautumista kumppanuusmaissa. Tulevaisuuden tavoitteena on solmia kumppanimaiden kanssa assosiaatiosopimukset, joihin sisältyy vapaakauppa.

Itäiseen kumppanuuteen ei sisälly jäsenyysperspektiiviä ja jokaista maata käsitellään yksilöllisesti. Suomen tavoitteena on, ettei itäisen kumppanuuden hallinnoimista varten luoda uusia rakenteita.


MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-