Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

HKKK/Pienyrityskeskus Avenir

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

SEB-pankki: Kansainvälinen tilanne iskee rajusti itäisen Euroopan talouksiin

(Compiler News - 1.4.2009) Itäinen Eurooppa joutuu kovimmalla tavalla kohtaamaan maalimanlaajuisen luottolaman ja taantuman vaikutukset, arvioidaan SEB-pankin uusimmassa Eastern European Outlook -katsauksessa. Tähän on syynä se, että alueen talouksien vahva kasvu on viime vuosina perustettu ulkomaisten luottojen varaan.

Pankin ekonomistit odottavat itäisen Euroopan talouksien alamäen jyrkentyvän edelleen tämän vuoden aikana. Bruttokansantuote supistuu tuntuvasti Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Ukrainassa. Puolassa ja Venäjällä lasku on loivempi, koska maiden makrotalouksien perusteet ovat vahvemmalla pohjalla.

Itäisen Euroopan maiden taloudet korjaantuvat ensi vuonna vakaampaan kuntoon, mutta bruttokansantuotteen supistuminen jatkuu silti kaikissa Baltian maissa ja Ukrainassa.

Negatiivisen kasvukehityksen vastapainoksi Baltian maissa ja Ukrainassa aikaisemmin suureksi noussut vaihtotaseen alijäämä kaventuu tuonnin jyrkän pudotuksen ansiosta. Venäjällä taas tähän asti ylijäämäinen vaihtotase kääntyy negatiiviseksi. Lisäksi inflaatio hidastuu tuntuvasti itäisen Euroopan alueella Venäjää ja Ukrainaa lukuun ottamatta.

Finanssitalouden kannalta itäisen Euroopan maat ovat edelleen haavoittuvaisia. SEB-bankin arvioiden mukaan Venäjän rupla, Ukrainan grivna ja Puolan zloty heikentyvät edelleen lähiaikoina maiden alaspäin suuntaavien kasvuennusteiden seurauksena.

Baltian maissa hallitukset joutuvat jatkamaan ankaraa talouspolitiikkaansa, mihin sisältyy uusia budjettimenojen leikkauksia. Makrotalouden epätasapainoa pyritään korjaamaan turvautumalla palkanalennuksiin ja hintojen säännöstelyyn, mitä pankin ekonomistit kutsuvat sisäiseksi devalvaatioksi.

SEB:n näkemyksen perusteella Baltian maiden valuuttasidokset kyetään ylläpitämään, koska Viro, Latvia ja Liettua saavat jatkossakin vakautustukea kansainväliseltä valuuttarahastolta ja Euroopan unionilta.


MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-