Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Konsu Accountor Group Barents Markinvest

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Venäjä turvautuu protektionismiin suojatakseen kotimaista yrityssektoria

(Compiler News - 12.2.2009) Ostovoima kutistuu Venäjällä ja tarve suojata kotimaisia yrityksiä kasvaa. Joitakin tuontitulleja on jo korotettu ja muitakin suojatoimia on valmisteilla, todetaan Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-katsauksessa.

Rupla on devalvoitunut euroon nähden muutamassa kuukaudessa parikymmentä prosenttia. Sen aiheuttama tuontitavaroiden ostovoiman kutistuminen ja Venäjän vientitulojen romahdus leikkaavat sekä investointi- että kulutushyödykkeiden kysyntää.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Venäjän hallituksen talouskriisin vastainen ohjelma, joka hyväksyttiin jo marraskuussa. Tämä 55-kohtainen ohjelma sisältää runsaasti muistakin maista tuttuja rahoitussektorin ja yritysrahoituksen tukitoimia.

Tukitoimien lisäksi ohjelmassa esitetään tuontitullien muutoksia, kotimaisten yritysten suosimista valtion, kuntien ja valtionyhtiöiden hankinnoissa sekä vielä esimerkiksi lihan tuontikiintiöiden supistamista.

Toistaiseksi näkyvimpiä toteutuneita toimia ovat henkilöautojen, leikkuupuimureiden sekä teräslevyjen ja -putkien tuontitullien korotukset. Venäjältä on EK:n mukaan kuitenkin kantautunut tietoa siitä, että myös muita ohjelmassa esitettyjä toimenpiteitä ryhdytään toteuttamaan.

"Tuontitullien korotusten jatkumisen lisäksi huolestuttaa etenkin se, että julkisissa hankinnoissa venäläisille tavarantoimittajille sovellettaisiin 5-25 prosentin hintakilpailuetua", EK:n kauppapoliittinen asiantuntija Timo Laukkanen pohtii.


MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-