Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Barents Papula-Nevinpat
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

EVA:n raportti: Suomi on Venäjästä riippuvaisin EU-maa

(Compiler News - 3.10.2008) Suomalaiset yritykset investoivat parhaillaan Venäjälle enemmäin kuin koskaan aiemmin. Samalla Suomen ja suomalaisten yritysten riippuvuus Venäjästä kasvaa ja Suomi on jo nyt Venäjästä riippuvaisin EU-maa.

EVA:n raportti "Venäläinen kapitalismi ja Suomi" arvioi maidemme välisiä taloussuhteita tilanteessa, jossa maailmantalous ja kansainvälinen politiikka ovat suuressa muutoksessa.

Raportin laatija, ekonomisti Simon-Erik Olluksen mukaan venäläistä kapitalismia määrittää kolme seikkaa. Eninnäkin Venäjä on luonnonvaratalous, toiseksi sillä on voimakas suunnitelmatalouden perintö ja kolmanneksi talouden kehitys on sisäisesti epätasaista, sillä jotkut alueet ja alat kehittyvät voimakkaasti ja jotkut eivät juuri lainkaan.

Ollus uskoo kuitenkin, että suomalaiset yritykset hakevat Venäjältä markkinakasvua jatkossakin. Poliittisesta riskistä huolimatta Venäjä on edelleen suuri nopean kasvun markkina.

Tutkija jopa ennustaa, että monet suomalaiset yritykset "venäläistyvät" siinä mielessä, että niillä on tulevaisuudessa Venäjällä suurempi liikevaihto ja henkilöstö kuin Suomessa. Venäjälle menee enenevästi juuri sellaisia suuryrityksiä, joiden kotimarkkina on ollut Suomi.

Yllätyksiin on kuitenkin syytä varautua. Venäjä ottaa Suomen edut huomioon omassa ajattelussaan ainoastaan silloin, kun Suomen intressit ovat samansuuntaisia kuin Venäjän omat edut.


MUUT UUTISET

Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
• Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto: Compiler News 1998-

TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.