Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Barents Ragion of Finland Avenir
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Olvi Baltiasta Valko-Venäjälle - konserni osti enemmistöosuuden paikallisesta panimosta

(Compiler News - 2.10.2008) Olvi on hankkinut suunnatulla osakeannilla enemmistöosuuden Lidskoe Pivo -panimoyhtiöstä Valko-Venäjällä. Kaupan jälkeen Olvi on yhtiön pääomistaja 51 prosentin osuudella. Loput omistuksesta jakautuu henkilökunnan kesken tasaisesti. Olvi ilmoittaa kauppahinnaksi noin 16 miljoonaa dollaria. Kaupalle on jo saatu Valko-Venäjän valtion ja viestintäviranomaisten hyväksyntä.

Lidskoe Pivo -pamimo on hyvässä kunnossa sekä teknisesti että taloudellisesti ja myös sen tuotteiden laatu on hyvä. Sen suurimmat investointitarpeet ovat logistiikassa ja myynnissä. Olvin mukaan myös tuotantokapasiteettia aiotaan lisätä.

Lidskoe Pivo on perustettu vuonna 1876 ja se sijaitsee alkuperäisellä paikallaan Lidan kaupungissa noin 200 kilometriä Minskistä länteen. Yhtiö yksityistettiin vuonna 1993 ja sen toiminta on ollut siitä lähtien kannattavaa. Viime vuonna panimon kokonaistuotanto oli 70 miljoonaa litraa ja liikevaihto 30,5 miljoonaa dollaria, mikä nosti sen Valko-Venäjän neljänneksi suurimmaksi panimoksi. Tällä hetkellä sen osuus paikallisista olutmarkkinoista on noin 12 prosenttia.

Oluen osuus panimon kokonaistuotannosta oli 43 miljoonaa litraa ja loput 26 miljoonaa litraa olivat virvoitusjuomia, kivennäisvesiä ja perinteistä mietoa mallasjuomaa. Yhtiön kokonaismyynnin ennakoidaan kasvavan tänä vuonna ainakin 15 prosenttia edellisvuotisesta.

Olvi näkee Valko-Venäjällä hyvät kasvumahdollisuudet kaikissa juomaryhmissä. Niihin kuuluvat myös siiderit ja lonkerot sekä energiajuomat. Olvin lisäksi maassa toimii kaksi muuta kansainvälistä panimoyritystä, Carlsberg-BBH ja Heineken. Loput alan yrityksistä ovat valtion omistuksessa.

Oluen kulutuksen arvioidaan nousevan tänä vuonna noin 410 miljoonaa litraan eli noin 41 litraan henkeä kohden koko noin kymmenen miljoonaisesta väestöstä laskien. Olvi odottaa oluen kulutuksen kehittyvän vastaavalla tavalla kuin Venällä, missä juomatottumukset ovat siirtyneet vodkasta olueen.

Valko-Venäjä on luonteva laajentumissuunta Olville, jolla on ennestään panimotoimintaa Virossa sekä Valko-Venäjän rajanaapurimaissa Latviassa ja LIettuassa. Baltiassa Olvi on toiminut vuodesta 1996 lähtien. Nykyisin panimokonserni omistaa kokonaan virolaisen AS A. Le Coq -panimon. Latvialaisen AS Cesu Alus -panimon osakekannasta se omistaa 98,15 prosenttia ja liettualaisen AB Ragutisin osakkeista 99,57 prosenttia.

TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.