Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Fintra Saimaa Lines
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Atria laajentaa yrityskaupalla Moskovaan

(Compiler News - 31.7.2008) Atria ostaa Moskovan ja Pietarin alueilla toimivan 000 Campomos -lihanjalostusyhtiön. Espanjalaisomisteinen Campomos oli ensimmäinen Venäjälle etabloitunut länsimainen lihanjalostusyritys. Kaupan kokonaisarvo on 75 miljoonaa euroa.

Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää Venäjän kilpailuviranomaisen hyväksynnän. Atria arvioi, että Campomosin konsolidointi tapahtuu ensi lokakuun alussa.

Campomosilla on tuotantolaitos ja logistiikkakeskus Moskovassa sekä jakeluterminaali Pietarissa. Lisäksi yhtiöllä on uusi 2 500 emakon yhdistelmäsikala. Campomosin päämarkkina-alue on Moskova, mutta sillä on hyvä asema myös Pietarissa ja eräissä muissa suurkaupungeissa.

Campomosin liikevaihto viime vuonna oli noin 75 miljoonaa euroa. Sen 2000-luvun alun hyvä tuloskehitys on taantunut ja se on tehnyt tappiota viime vuosina. Yhtiöllä on kuitenkin moderni ja hyvässä kunnossa oleva tuotantolaitteisto.

Campomosin päätuotteita ovat lihavalmisteet ja pizzat. Päätuotemerkki on KampoMos, jonka tunnettuus Venäjällä on hyvä. Lisäksi yhtiöllä on valikoimissaan erilaisia premium-luokan lihavalmisteita. Viime vuosina se on laajentanut tuotevalikoimaansa myös valmisruokiin ja palvelutiskituotteisiin.

Venäjällä Atrian myynti kehittyi toisella vuosineljänneksellä myönteisesti ja liikevaihto nousi 19,3 euroon. Pit Product -tavaramerkin markkina-asema vahvistui ja markkinaosuus Pietarin myymälöissä tapahtuvassa vähittäiskaupassa oli AC Nielsenin mukaan huhtikuun lopussa 24,7 prosenttia.

Raaka-aineiden hintojen nousu jatkui huhti-kesäkuussa, mikä johti tuloksen heikkenemiseen. Atria Venäjän liikevoitto jäikin 0,1 miljoonaa euroa tappiolle. Hinnankorotusten täysimääräinen vaikutus toteutuukin vasta kolmannen vuosineljänneksen alusta lähtien. Raaka-aineiden ja muiden kustannusten nousupaineet jatkuvat loppuvuoden aikana, mikä johtaa uusiin hinnankorotuksiin asiakkaille.

Atria ilmoitti myös heinäkuun lopulla, että Pietariin perustettavan uuden lihanjalostustehtaan valmistuminen ja käyttöönotto siirtyy vuodelle 2009. Alun perin tuotantolaitoksen piti kokonaisuudessaan valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä. Hankkeen urakoitsijana toimivan YIT Rakennus Oy:n mukaan käyttöönoton siirtyminen johtuu vesi- ja viemäriliittymän viivästymisestä.

Baltiassa Viro vetää parhaiten

Baltiassa Atria teki huhti-kesäkuussa 6,4 miljoonan euron liikevaihdon, mikä jäi vertailukohdasta vuonna 2007. Myös tällä markkina-alueella kannattavuus oli toistaiseksi heikko ja paikallisten tytäryhtiöiden yhteenlaskettu tulos jäi 1,2 miljoonaa euroa tappiolle.

Atrian liikevaihto Virossa kasvoi kuitenkin ja koko Baltian osalta liikevaihtoa leikkasivat kesällä 2007 lakkautetun UAB Vilniaus Mesan luvut.

Atria Baltian liiketoiminta vahvistui toisaalta katsauskauden lopulla, kun konserni teki kaksi yrityskauppaa Virossa. Atria hankki omistukseensa AS Woro Kommerts- ja AS Vastse-Kuuste Lihatoostus -lihanjalostusyhtiöt.

Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.