Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Nurminen Logistics Sponsa - Portgate Helsinki
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Nordean talouskatsaus:
Baltiassa toimivien pitää varautua hitaan kasvun kauteen

(Compiler News - 11.6.2008) Baltian maissa talouskasvu on selvästi hidastumassa. Puolassa ja Venäjällä talousnäkymät ovat sen sijaan edelleen valoisat, joten näissä kohdemaissa toimiville pohjoismaisille yrityksille avautuvat edelleen hyvät markkinanäkymät, todetaan Nordean uusimmassa Baltic Rim Outlook -raportissa.

Baltian maissa talouskasvu on viime vuosina ollut kärkiluokkaa EU-maiden keskuudessa. Talouden ylikuumentumisen jälkeen talouden näkymät heikkenivät kuitenkin alueen maissa vuodenvaiheessa. Talouskäänne on saman suuntainen kaikissa Baltian maissa, mutta sen voimakkuudessa on eroja. Latviassa ja Virossa suhdanteiden muutokset ovat jyrkkiä, kun taas Liettuassa noususuhdanne oli maltillisempi ja laskusuhdanne lähestyy viiveellä ja toistaiseksi maltillisempana.

Vaikka Baltian maiden talousnäkymät ovat tällä hetkellä vaisut, kasvu elpynee jälleen parin hitaan kasvun vuoden jälkeen, Nordean ekonomisti Anssi Rantala ennakoi. Pohjoismaisten yritysten ei näin ollen kannata hätäillä ja vetäytyä Baltian markkinoilta.

Venäjän myönteisen talouskehityksen pankki odottaa jatkuvan. Reaalipalkkojen vahva kasvu vauhdittaa edelleen kotimaista kulutuskysyntää. Suurin huoli Venäjän taloudessa on inflaation kiihtyminen, joka uhkaa leikata osan kuluttajien ostovoimasta.

Puolassa talouskasvu ylitti tammi-maaliskuussa jo kahdeksannella perättäisellä neljänneksellä kuuden prosentin prosentin rajan. Kasvua tukivat työllisyystilanteen kohentuminen ja nettomääräiset pääomavirrat. Nordea odottaakin tälle vuodelle yli viiden prosentin talouskasvua ja uskoo saman tahdin jatkuvan myös vuonna 2009.

Puolan talouteen perehtynyt Nordean ekonomisti Anders Svendsen toteaa maan taloustilanteen kaiken kaikkiaan hyväksi. Puolan Emu-jäsenyys toteutunee kuitenkin aikaisintaan vuonna 2012.

Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.