Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Avenir - Liikekumppanisi Venäjällä Vaalimaa
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Oriola-KD yrityskaupalla Venäjän lääkemarkkinoille

(Compiler News - 17.3.2008) Oriola-KD ostaa 75 prosenttia Moskovassa toimivasta Vitim & Co -apteekkiyhtiöstä ja lääkkeiden tukkukauppayhtiöstä Moron LtD:stä. Kauppahinta on arviolta 70-90 miljoonaa euroa riippuen yhtiöiden tuloksesta vuonna 2008. Kaupan odotetaan toteutuvan huhtikuussa.

Yhtiöiden perustajat ja nykyiset omistajat Igor Yankovin ja Oleg Yankovin jatkavat johtotehtävissä ja omistavat kaupan toteutumisen jälkeen 25 prosentin osuuden suomalaisesta holding-yhtiöstä, joka omistaa kokonaan Venäjällä toimivat yhtiöt. Oriola-KD:llä on kuitenkin optio ostaa loput osakkaista vuonna 2010 hinnalla, joka perustuu yhtiöiden tulokseen vuonna 2009.

Vitimin liikevaihto vuonna 2007 oli noin 76 miljoonaa euroa. Sen ennustettu liikevoitto oli noin kolme miljoonaa euroa tappiollinen, mikä johtui nopeatahtisesta uusien apteekkien perustamisesta. Lääketukkuri Moronin liikevaihto oli puolestaan 296 miljoonaa euroa ja tulos jäi investointitoiminnasta huolimatta vain hieman negatiiviseksi. Vitimin ja Moronin korolliset nettovelat olivat kaupan allekirjoittamishetkellä noin 15 miljoonan euron suuruiset.

Vitim harjoittaa apteekkitoimintaa tunnetulla Stary Lekar -nimellä Moskovassa ja sen ympäristössä. Moron taas hoitaa lääkkeiden tukkukauppaa Moskovassa ja Pietarissa sekä seitsemässä muussa suurkaupungissa. Moron on myös Vitimin ensisijainen tavarantoimittaja, mutta toimittaa lääkkeitä myös itsenäisille apteekeille. apteekkiketjuille, paikallisille tukkuyhtiöille sekä sairaaloille.

Vitim oli viime vuonna Moskovan kolmanneksi suurin apteekkiketju noin viiden prosentin markkinaosuudella. Moronin osuus lääkkeiden tukkukaupassa on noin viisi prosenttia ja sillä on vahva asema erityisesti Moskovassa ja sen ympäristössä. Yhtiö avasi viime vuoden alussa uuden nykyaikaisen logistiikkakeskuksen Moskovassa.

Venäjän lääkemarkkinoilla noin viidenneksen vuosikasvu

Venäjän lääkemarkkinoiden arvo kuluttajahinnoin oli noin 10 miljardia euroa vuonna 2006. Summaan sisältyvät myös terveydenhuollon kuluttajatuotteet. Nyt markkinoiden arvioidaan kasvavan keskimäärin lähes 20 prosenttia vuosina 2008-2013.

Markkinoilla on vahvaa kasvupotentiaalia, kun vertailukohteeksi otetaan Länsi-Euroopan tilanne. Lännessä keskimääräinen lääkkeiden kulutus asukasta kohti on kuusinkertainen Venäjän nykyiseen kulutukseen verrattuna.

Venäjällä markkinoita kasvattaa väestön vaurastuminen, mikä lisää kalliimpien ja laadukkaampien lääkkeiden kulutusta sekä niiden hankintaa nykyaikaisella tavalla toimivista apteekeista.

Oriola-KD Oyj on Pohjois-Euroopan johtava yhtiö lääkkeiden jakelussa ja kaupassa. Sen laskutus vuonna 2007 oli noin 2.5 miljardia euroa. Henkilöstön määrä viime vuoden lopussa oli 1 300.


Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.