Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Buslink-BAS Avenir - Liikekumppanisi Venäjällä
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Fortum hankki lisäosuuden liettualaisesta lämpöyhtiöstä

(Compiler News - 4.3.2008) Fortum on kasvattanut omistustaan liettualaisessa Klaipedos Energijassa ostamalla 14,73 prosentin osuuden Stadtwerke Leipzig GmbH:lta. Osakekaupan jälkeen Fortum omistaa kaukolämpöyhtiöstä 19,63 prosenttia.

Klaipedos Energija tuottaa ja jakelee kaukolämpöä Klaipedan kaupungin ja Gargzain alueen asukkaille sekä teollisuudelle. Klaipedassa on noin 200 000 asukasta ja se on Liettuan kolmanneksi suurin kaupunki. Klaipeda on on yksi maan nopeimmin kasvavista kaupungeista ja sen satama satama on toiseksi suurin koko Baltiassa.

Klaipedos Energijan enemmistöosakkaana on Klaipedan kaupunki 75 prosentin osuudellaan. Yhtiön lämmön myynti on noin yksi terawattituntia ja sähkön myynti noin 20 gigawattituntia. Sen liikevaihto on noin 27 miljoonan euron suuruinen.

Osakeosto tukee Fortumin kasvustrategiaa Liettuan lämpömarkkinoilla sekä paikallisen sähkön ja lämmön yhteistuotannon kehittämistä. Fortum on toiminut Liettuassa vuodesta 2003 alkaen. Paikallinen tytäryhtiö UAB Fortum Heat Lietuva tuottaa ja jakelee kaukolämpöä kahden tytäryhtiönsä kautta Svenciniun ja Joniskon alueilla. Tuotannossa käytetään pääasiassa biopolttoaineita ja maakaasua. Fortum omistaa myös UAB Fortum Ekosiluman, joka tuottaa ja myy biopolttoaineita.

Fortum ja Klaipeda perustivat uuden lämpöyhtiön

Fortum ja Klaipedan kaupunki ovat tiivistäneet yhteistyötään perustamalla AB Fortum Klaipeda -nimisen yhtiön valmistelemaan sähkön ja lämmön yhteistuotannon hyödyntämistä. Uudesta yhtiöstä kaupungin pääosin omistama Klaipedos Energija omistaa 49 prosenttia.

Baltialaisen The Baltic Times -talouslehden mukaan Fortum Klaipeda kertoi helmikuun lopussa, että se aikoo rakentaa Klaipedaan uuden lämpövoimalan. Voimalan tehoksi tulee 25 megawattia ja se käyttää energialähteinä biopolttoainetta ja maakaasua sekä soveltuvia jäteaineksia.

Lehden Fortum Klaipedalta saamien tietojen mukaan voimalan kustannusarvio on noin 140 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitukseen osallistuu myös EU viidenneksen osuudella.


Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.