Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

Schenker Pienyrityskeskus
vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Tutkimus:
Puolet venäläisjohtajista koki WTO-jäsenyyden yhdentekeväksi

(Compiler News - 20.9.2007) Venäläisistä yritysjohtajista 22 prosenttia pitää maansa WTO-jäsenyyttä yrityksensä kannalta haitallisena ratkaisuna. Toisaalta lähes yhtä moni eli 20 prosenttia katsoo jäsenyydestä koituvan yritykselleen etua. Tämä selviää Keskuskauppakamarin Luoteis-Venäjän business-barometrin ennakkotiedoista.

Puolet tiedusteluun vastanneista oli sitä mieltä, että WTO-jäsenyydellä ei ole lainkaan vaikutusta heidän yrityksensä toimintaan. Teollisuusyritysten johtajat suhtautuivat muita epäileväisemmin jäsenyyden hyödyllisyyteen. Myönteisin WTO-näkemys oli taas palvelusektorin yritysjohtajilla. Vastaajien käsitykset olivat samansuuntaisia paitsi Pietarissa ja muualla Luoteis-Venäjällä myös Moskovassa.

Valtaosa tiedusteluun vastanneista yrityksistä toimii ainoastaan kotimarkkinoilla, mikä osaltaan selittää kauppajärjestön vähäisen suosion. Ulkomaankauppaa harjoittavien venäläisyritysten johto sensijaan pitää jäsenyyden vaikutuksia selvästi suurempina ja myös myönteisempinä.

Toinen vedenjakaja on yrityksen koko. Yli 50 henkilöä työllistävät yritykset suhtautuvat WTO-jäsenyyteen selvästi pieniä yrityksiä myönteisemmin. Suuremmista yrityksistä joka neljäs odottaa jäsenyydestä olevan hyötyä.

Keskuskauppakamarin mukaan Venäjän tuleva WTO-jäsenyys on Suomen ja Venäjän taloussuhteiden kannalta erittäin tärkeä asia. Sen vaikutukset Venäjän liiketoimintaympäristöön, markkinoiden kilpailutilanteeseen sekä suomalaisten ja venäläisten yritysten markkinoillepääsyyn ovat myönteisiä.

”Sekä suomalaiset että venäläiset yritykset tarvitsevat nyt tarpeisiinsa räätälöityä, oikeaa ja ajankohtaista tietoa Venäjän jäsenyyden valituksista. Näin ne voivat ajoissa valmistautua uuteen tilanteeseen”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Kari Jalas toteaa.

Barometriä varten Taloustutkimuksen Pietarin tytäryritys Toy-Opinion haastatteli 1 163 venäläistä yritysjohtajaa kesä-heinäkuussa 2007.

Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.