Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut

vientipalvelut
Eastern European Markets
Trade StationFinland

Sitra selvitytti syitä Venäjän heikkoon kilpailukykyyn

(Compiler News - 25.6.2007) Sitran julkaisemassa artikkelikokoelmassa pohditaan syitä Venäjän talouselämän edelleen heikohkoon kansainväliseen kilpailukykyyn. Venäjän tilannetta verrataan paitsi Suomeen myös Saksaan, Italiaan, Yhdysvaltoihin, Brasiliaan ja Etelä-Koreaan.

Artikkelikokoelman tarkoituksena on antaa sysäys keskusteluun Venäjän kilpailukyvyn parantamisesta. Suomalaisia ja muita ulkomaalaisia kirja auttaa puolestaan ymmärtämään Venäjää ja venäläistä ajattelua.

Kirjoittajat ovat eturivin venäläistutkijoita, jotka valottavat Venäjän talouden kilpailukykyä historiallisten, taloudellisten, kulttuuristen, sosiologisten ja maantieteellisten tekijöiden kautta.

Venäjän muutosvaihetta pidetään usein hyvin erilaisena vastaaviin länsimaisiin ilmiöihin verrattuna. Toimituskuntaa johtaneen professori Vladimir Maun mielestä asia ei kuitenkaan ole näin yksioikonen.

”Tässä kirjassa tehty analyysi osoittaa, että Venäjä kulkee yleensä samaa rataa kuin länsimaatkin. Tämä on tärkeä lähtökohta, jos haluaa ymmärtää Venäjän kehityksen perussuuntia.

Toisen kirjoittajan, Igor Yakovenkon mukaan ortodoksinen uskonto selittää pitkälle Venäjän takapajuisuutta. Yakovenko toteaa, että kaikki protestanttiset yhteiskunnat on jo modernisoitu, kun taas katolisista maista vain muutama on siinä onnistunut. Sen sijaan kaikki ortodoksiset yhteiskunnat, Venäjä niiden joukossa, ovat laajassa kriisissä.

Vladimir Rukavishikov sanoo puolestaan, että vain lakeja noudattava ja poliittisesti vakaa valtio voi olla kilpailukykyinen.

” Sanotaan, että markkinatalous voi kehittyä ilman aitoa demokratiaa ja siksi demokratiaa ei aina pidetä nopean talouskasvun välttämättömänä ehtona. Tällöin ei kuitenkaan oteta huomioon, että heikoin kilpailukyky on nykyään maissa, joissa on varsin epädemokraattinen valtionjohto ja korruptio rehottaa”, Rukavishnikov painottaa.

Sitran ”We and they:Russia in Comparative Perspective” avaa ennakkoluulottomia ja suorasukaisia näkökulmia pohdittaessa vahvan talousmahdin samanaikaista tehottomuutta.


Compiler News

Idänkaupan Vientipalvelut

Muut uutiset

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.